České domácnosti nejsou příliš úsporné

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Pražská energetika

Home Office, ilustračka, Magazín Hry a Peníze
2
Fotogalerie

V České republice jsme v průměru, co se spotřeby energií týče. Nejvíce energií samozřejmě spotřebujeme na vytápění, dále ohřev vody a svícení. Právě vyšší spotřeba energií a jejich skokový cenový nárůst motivuje české domácnosti k pořízení energeticky úspornějšího bydlení.

Rozhodně se nemůžeme chlubit tím, že bychom patřili mezi energeticky nejúspornější národy. Podle dat Eurostatu jsou největšími přeborníky ve spotřebě Islanďané. Naopak nejúspornější jsou Albánci. „Pokud se podíváme na země, které mají porovnatelné klimatické podmínky jako Česko, tak nejúsporněji hospodaří s energiemi Rumuni, největší spotřebu mají naopak v Lucembursku. Česko je zhruba uprostřed,“ komentoval zveřejněná čísla Eurostatu Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS).

68,4 procenta z konečné spotřeby energie tvoří vytápění, 16,5 procenta ohřev vody, na osvětlení a používání elektrických spotřebičů připadne 7,2 procenta a na vaření 6,2 procenta. Většinu konečné spotřeby energie v českých domácnostech přitom pokrývá zemní plyn (32 procent) a elektřina (25 procent). 20 procent tvořily obnovitelné zdroje. Ropa a ropné produkty 12 procent, získané teplo 8 procent. Tuhá paliva pokrývají 3 procenta.

Chceme snížit závislost na plynu

Češi stále více zvažují investice do rekonstrukcí. Chtějí se tak zbavit závislosti na plynu, jehož cena výrazně vzrostla. Jak ukázal nedávný průzkum AČSS, jen v letošním roce se chce z tohoto důvodu pustit do větších či menších úprav domácnosti každý desátý Čech. Nejčastěji respondenti chtějí zlepšit vnitřní nebo vnější tepelnou izolaci, dále výměnu kotle, kamen nebo tepelného čerpadla. Zájem je i o instalaci fotovoltaických panelů nebo zařízení na využití dešťové vody.

„I když investice do úsporného bydlení často představují velký zásah do rodinného rozpočtu, obvykle se nakonec vyplatí. Nejen že zvýší pohodu bydlení, ale také v určitém časovém horizontu zajistí návrat vynaložených nákladů,“ říká Jiří Šedivý, tajemník AČSS.