Chata si na sebe může sama vydělat. Fotovoltaikou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Dřevěná chalupa
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

I na chatě, obzvláště když ji využíváme celoročně, bychom se měli zamyslet nad úsporou energie. Tu mohou přinést třeba fotovoltaické střešní panely, díky kterým si chalupa může navíc na sebe částečně vydělávat sama.

V případě, že máte chatu zkolaudovanou k bydlení a má číslo popisné, můžete využít energii ze slunce k výrobě elektřiny. Lze požádat i o dotaci. Část energie pro svou spotřebu si pak můžete vyrábět sami. Zabezpečíte se proti krátkodobým výpadkům elektřiny z veřejné sítě a budete si moci užívat komfortu třeba i v době přírodních kalamit.

Jak si pořídit fotovoltaiku

Fotovoltaiku si můžete pořídit buď s baterií, nebo bez ní. Ať už tak, nebo tak, získáte pro svou nemovitost energii zcela ekologicky. Rozdíl je v tom, jak budete nakládat s přebytky energie. Pokud jde o bateriový systém, ten nevyužitou energii uloží k pozdějšímu využití. Bezbateriový ji může využít třeba k ohřívání vody. Kromě toho, pokud na chalupě nejste, vyrobená energie „přeteče“ do sítě a chata tak sama na sebe „vydělává“.

Kolik to stojí

Za 60 000 korun po odečtení dotace můžete mít systém bez baterií. Jeho návratnost je asi 7 až 8 let. Solární systém s baterií je právě vhodný jako záložní zdroj při výpadku proudu. Tyto solární elektrárny je možno mít za 95 000 po odečtení dotace. Finanční návratnost je okolo deseti let.

Jak funguje výkup elektřiny

„Nadbytečnou elektřinu od vás za výhodných podmínek odebereme a použijeme pro ostatní zákazníky, kteří ji v ten samý okamžik spotřebují. Vaši dodávku oceníme podle aktuální tržní hodnoty a peníze vám uložíme na váš zákaznický účet. Můžete si to také představit jako virtuální baterii, kde se vámi dodaná elektřina ukládá v průběhu měsíce na váš zákaznický účet v podobě peněz. Ty vám vždy v měsíčním vyúčtování započteme s dodávkou. Může se klidně stát, že v některém měsíci zaplatíme my vám,“ říká Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy.