Jak prodat nemovitost: Několik kroků, které byste určitě neměli přeskočit

Jak prodat nemovitost: Několik kroků, které byste určitě neměli přeskočit

Jak prodat nemovitost: Několik kroků, které byste určitě neměli přeskočit Zdroj: Shutterstock

Jestli se chystáte v blízké době prodat svůj dům či byt, jistě už přemýšlíte, jak zajistit pokud možno co nejrychlejší a bezproblémový průběh celé transakce. Přinášíme několik užitečných tipů, jak prodat svou nemovitost co nejdříve a nejvýhodněji.

Základem je kvalifikovaný odhad tržní ceny, díky němuž poznáte, jestli vaše představa o hodnotě prodávaného obydlí není příliš skromná či naopak přehnaná. Ve druhém případě by se pravděpodobně zájemci nehrnuli a časem by bylo potřeba několikrát snižovat cenu, což často působí podezřele. Když navíc bude byt či dům předražený, může mít zájemce problém s hypotékou. Odhad ceny nemovitosti byste proto neměli přeskočit.

Drobné změny a kvalitní fotografie dokážou pomoci

Následně můžete svůj byt či dům připravit k prodeji. Přemýšlejte o metodě s názvem home staging – šikovný designér dokáže s pomocí drobných doplňků rychle zvýšit atraktivitu prodávaného majetku. S tím souvisí i profesionální nafocení. Právě dle fotografií se zájemci rozhodují, zda váš byt či dům navštíví. Důležitý je i přehledný plánek. A dostáváme se k tvorbě inzerátu na realitní servery – právě poutavý a přesný popis obydlí a jejího okolí může pomoci s prodejem.

Internet je nenahraditelný, ale i venkovní reklama zaujme. Umístěte proto na svůj dům (či barák, ve kterém váš byt je) plachtu či ceduli s informací o prodeji a telefonickým kontaktem. Zájemci často hledají bydlení v okolí a informace přímo na něm jim hledání usnadní.

Prodej nemovitosti na vlastní pěst je časově náročný

Máte čas nepřetržitě zvedat telefony zájemcům, provádět je po baráku nebo bytě a odpovídat na zapeklité dotazy? Přemýšlejte o tom, zda nebude lepší nechat organizaci prohlídek na profesionálech z realitní společnosti. Ti v některých případech dokážou kupujícímu pomoci i s financováním bydlení, což může prodej nemovitosti urychlit a zjednodušit.

Veškeré smlouvy musí být odborně zpracované – na vzory z internetu raději nespoléhejte. Opět bude lepší oslovit obchodníky z realitního oboru, kteří pomohou nejen se smlouvami, ale i s celým převodem nemovitosti. Dokážou vám dokonce pomoci i s řešením stěhování a samozřejmě s předáním nemovitosti novému majiteli či s převodem energií.

Připomenou vám také, co byste neměli po prodeji zanedbat – třeba daň z nemovitosti. Finanční úřad se musí dozvědět, že už daný dům či byt nevlastníte.

Zdá se vám postup při prodeji nemovitosti složitý?

Zpočátku možná vypadá celý proces náročně. Pokud si ale vezmete na pomoc profesionály, kteří díky svým zkušenostem vědí nejlépe, jak váš dům či byt úspěšně prodat, ušetříte si spoustu starostí a nervů. Spolehlivým pomocníkem při prodeji může být třeba realitní kancelář Maxima.