Dotace: Zaklínadlo, nebo hozená rukavice?

.

. Zdroj: Unsplash

Dotace jsou v současné době hojně využívaným nástrojem k financování nutných oprav, rekonstrukcí a renovací. Díky dotacím mohou zájemci (města, obce, instituce i domácnosti) uskutečnit své plány. Pořídit třeba nový kotel, vybudovat cyklostezku či revitalizovat zeleň má svá pevná pravidla.

Z ekonomického hlediska lze pojem dotace chápat jako peněžitý dar, jehož poskytovatelem bývá v rámci národní úrovně město, kraj, ministerstvo či jiná organizace v ČR. Jinou variantu představují dotace nadnárodní. Ty jsou vypláceny z prostředků evropských fondů a institucí.

Zorientovat se v oblasti dotací je poměrně komplikované. Každý dotační program má svá specifika a splnění jeho podmínek vyžaduje důkladnou přípravu. V tomto případě je vhodné obrátit se na odborníky.

Specializované firmy se zkušenostmi v daném oboru na sebe převezmou kompletní administrativní zátěž spojenou s vyřizováním dotací, veřejných zakázek či samotnou přípravou a řízením projektů.

Například společnost Artendr je jednou z těch, jež zajistí dotace, projekty a veřejné zakázky na klíč. Žadatele o dotaci bezpečně provede celým procesem financování, ochrání jej od zbytečných problémů a zbaví možných rizik.

O svou osobní zkušenost s vyřizováním dotační žádosti se může podělit i PhDr. Bc. Marek Semerád, MBA, jednatel společnosti Artendr s.r.o. Jako starosta obce Cerhenice si sám osobně prošel náročným dotačním řízením bez jakýchkoli předchozích zkušeností. Tím, že si vše vyzkoušel na vlastní kůži, dokáže nyní pomoci ostatním, aby nemuseli absolvovat zdlouhavé vyřizování a měli jistotu, že dotační peníze získají.

Odborný tým po domluvě s žadatelem o dotaci posoudí reálnost a ověří proveditelnost projektového záměru, vyhodnotí rizika, případně eliminuje nebo zmírní jejich dopad; konzultuje projekt s poskytovatelem dotace i v průběhu projektování a postará se o dodržování legislativních podmínek. Dále vytvoří finanční plán a zpracuje potřebnou dokumentaci. Po schválení dotace dohlédne na kvalitu činností a výstupů projektu, naplňování jeho cílů a povinnou publicitu.

Základem všeho je kvalitní a bezchybný projekt včetně projektové dokumentace. Artendr dohlédne na to, aby obsahoval všechny náležitosti a splňoval pravidla jednotlivých dotačních výzev.

Podáním žádosti ve zvoleném programu přichází na řadu samotné dotační řízení a čekání.

Po schválení dotace nastupuje realizační fáze a výběr vhodného dodavatele/ zhotovitele prostřednictvím veřejné zakázky. To je dáno zákonem a znovu s sebou nese mnoho administrativy, časovou náročnost i možná rizika, jež na sebe společnost Artendr v rámci spolupráce převezme.

Během realizační etapy je kladen důraz na správně vedené účetnictví, dodržování veškerých ukazatelů, cílů a termínů, k nimž se příjemce dotace zavázal v dotační žádosti. Vše se dokládá prostřednictvím průběžných monitorovacích zpráv a ověřuje kontrolami ze strany poskytovatele podpory. Realizační část uzavírá závěrečná zpráva shrnující kompletní průběh.

Nyní je možné požádat o peníze formou dokumentu, na jehož základě kontrolní orgány vyplatí dotaci na účet.

Po vyplacení finanční částky musí žadatel dostát udržitelnosti projektu. To znamená dodržet předem vymezené období, kdy budou prakticky využívány výstupy (výrobky, služby) projektu. Obvykle po dobu 5 let musí pokračovat v podpořené činnosti a dál zpracovávat monitorovací zprávy s informacemi o činnosti organizace.

Pravidla vyhlášených výzev včetně plnění podmínek dotačních programů jsou přísná, avšak Marek Semerád ujišťuje: „10 let praxe našeho týmu nám dává cenné zkušenosti a jistotu v tom, co děláme. Vám to dává 80% úspěšnost na získání vytoužené dotace a financí pro váš jedinečný projekt.”

Chytnete hozenu rukavici?