Halving bitcoinu - příležitost, nebo bublina?

Zdroj: unsplash.com

Poslední dobou se ve spojení s bitcoinem stále mluví o halvingu a o tom, jak to zahýbe s cenou. Ale co je to vlastně ten halving?

Co je halving bitcoinu? 

Halving bitcoinu je událost, která se vyskytuje asi každé 4 roky a znamená, že odměna za těžbu nových bitcoinů se zmenšuje na polovinu. Představte si, že bitcoin je jako zlato a těžaři jsou lidé, kteří ji těží. Každý, kdo těží bitcoin, dostává odměnu za nalezení nového bloku bitcoinu. Každých 10 minut je nalezen nový blok, a pokud jste ten, kdo ho našel, dostanete odměnu v podobě nových bitcoinů.

Ale co halving dělá, je to, že odměna za nalezení nového bloku je cca každé 4 roky snížena na polovinu. To znamená, že těžaři dostanou poloviční počet nových bitcoinů za stejnou práci. Toto snižování odměn pokračuje, dokud nebudou vytěženy všechny možné bitcoiny, což má být kolem roku 2140.

Proč se to děje? Jednoduše proto, že bitcoin byl navržen tak, aby měl pevný počet mincí - celkem 21 milionů. A snižování odměn za těžbu pomáhá udržet tempo, kterým jsou nové bitcoiny vytvářeny, což pomáhá držet strop nad množstvím mincí v oběhu až do doby, kdy všechny mince budou vytěženy.

V minulosti byla událost halvingu často spojena s růstem ceny bitcoinu, protože snižování nabídky nových mincí může zvýšit poptávku a hodnotu bitcoinu. Nicméně, není zaručeno, že cena bitcoinu po každém halvingu poroste, i když historicky tomu tak zatím vždy bylo.

unsplash.com

Historické pohyby cen bitcoinu před a po halvingu

Předchozí halvingy bitcoinu, události, které se vyskytují každé cca 4 roky a zmenšují odměny za těžbu nových mincí, byly spojeny s dramatickými pohyby cen této kryptoměny. Před halvingem se obvykle objevuje zvýšená aktivita na trhu, kdy investoři spekulují o možných výkyvech cen. S blížícím se datumem halvingu to může vést k růstu ceny bitcoinu.

Po halvingu je často pozorován dočasný pokles aktivity na trhu a krátkodobé korekce cen. Nicméně, dlouhodobě jsou výsledky halvingů spojeny s růstem ceny bitcoinu. To je způsobeno snížením nabídky nových mincí, což vede k vyššímu zájmu o existující zásoby.

V roce 2012, prvním halvingem bitcoinu, došlo ke zvýšení ceny z méně než 10 USD na více než 1000 USD v průběhu několika let. Po druhém halvingu v roce 2016 se cena bitcoinu zvýšila z cca 600 USD na vrchol přes 20 000 USD v roce 2017.

Možný vývoj ceny bitcoinu po halvingu v roce 2024

Pokud by se historické trendy opakovaly, lze očekávat, že bitcoin halving 2024 opět pokoří svá maxima.

Vzhledem k tomu, že cena bitcoinu k 28. února 2024 byla 58 000 USD, a pokud by se opakovala podobná situace jako po předchozích halvinzích, mohla by cena bitcoinu dosáhnout (dle některých predikcí) až na 100 000 dolarů za bitcoin.

Je však důležité si uvědomit, že minulé výsledky nejsou zárukou budoucích výsledků a že investice do kryptoměn jsou spojeny s vysokým rizikem. Cena bitcoinu může být ovlivněna mnoha faktory a je obtížné přesně předpovědět její vývoj. Investoři by měli provádět důkladný výzkum a mít realistická očekávání ohledně vývoje cen bitcoinu po halvingu v roce 2024.