Air Bank spouští okamžité platby. Česká spořitelna se připojí za tři týdny

Air Bank

Air Bank Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační snímek
internetové bankovnictví
Air Bank
Kanceláře Air Bank
8
Fotogalerie

Air Bank spustila okamžité platby, díky nim dorazí peníze na účet i v jiné tuzemské bance do deseti vteřin. Okamžité platby však umí odesílat a přijímat zatím jen dvě banky na trhu, Air Bank a Česká spořitelna. Ta po pilotním provozu chystá spuštění na 22. února 2019. Další tuzemské banky se do projektu okamžitých plateb plánují připojit do konce letošního roku.

Zadávat okamžité platby mohou nyní klienti Air Bank přes internetové bankovnictví. Banka ale už brzy umožní posílání těchto plateb i v mobilní aplikaci My Air. Pokud se klient Air Bank rozhodne poslat do jiné banky platbu jako okamžitou, zaplatí za to u bezplatného Malého tarifu jen jednu korunu. U Velkého tarifu jsou okamžité platby úplně zdarma. Běžné odchozí tuzemské platby zůstávají pro všechny klienty Air Bank zdarma jako doposud.

Zatím jen dvě banky

Česká spořitelna nyní dokončila testování a od 22. února se připojí k Air Bank. Její klienti budou moct využívat okamžité platby za stejnou cenu jako standardní platby, tedy buď zcela zdarma (například se službou Moje zdravé finance, Erste Premier či Účet pro studenty) nebo za 7 korun dle typu účtu klienta. V testovací fázi nabízela okamžité platby v rámci stávající Expresní platby, která je zpoplatněna částkou 125 korun.

„Klíčovou výhodou okamžitých plateb je rychlé připsání částky na účet v jiné tuzemské bance v řádu několika vteřin. Podmínkou nicméně je, aby tyto banky okamžité platby podporovaly,“ říká Silvia Mazánová, která vede tým odpovědný za platební systémy v České spořitelně.

„Čím víc bank se k okamžitým platbám připojí, tím větší užitek získají klienti napříč bankovním trhem. A pokud banky u okamžitých plateb nastaví takovou cenovou politiku, která bude pro klienty přijatelná, do několika málo let mohou okamžité platby nahradit dnešní běžné platby,“ dodává Tomáš Veselý, vedoucí Oddělení každodenních služeb Air Bank.