Desetina Čechů žádné vánoční dárky kupovat nebude

Black Friday láká turisty k nakupování

Black Friday láká turisty k nakupování Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Přibližně desetina Čechů letos kvůli nedostatku peněz nebude kupovat žádné vánoční dárky. Nejčastěji jde o lidi v důchodovém věku a bez zaměstnání, kterým finance mnohdy nestačí ani na nejlevnější jídlo a oblečení. Vyplývá to z říjnového průzkumu, který si mezi tisícovkou respondentů nechala v říjnu vypracovat společnost Kruk, která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků.

Skoro polovina Čechů (45 procent) podle průzkumu nakupuje vánoční dárky jeden až tři měsíce před Vánocemi, má na ně předem našetřené peníze a hlídá si jejich cenu. Až těsně před Vánocemi a pouze ve slevových akcích nakupuje dárky každý osmý dotázaný.

Na Vánoce se podle autorů zjišťování připravují s velkým předstihem a s ohledem na ceny zboží především ženy (53 procent), méně muži (36 procent). Pokud ale jde o nakupování dárků na poslední chvíli, bez ohledu na jejich cenu, dominují naopak muži (16 procent) proti ženám (pět procent), ukázal průzkum.

„Rozhodnutí nepořizovat na Vánoce žádné dárky, pokud na ně nemáme našetřeno, je určitě správné. Ostatně, jen o něco menší podíl respondentů průzkumu uvádí (sedm procent), že si v rámci rodiny stejně žádné dárky nedávají a Vánoce považují především za příležitost strávit nějaký čas společně. Tento přístup volí především penzisté nebo lidé zaměstnaní ve školství, vědě, výzkumu a kultuře," uvedla generální ředitelka Kruk Jaroslava Palendalová.

Dlouhodobě se podle ní také ukazuje, že si Češi na vánoční dárky, pokud na ně nemají peníze, zpravidla nepůjčují. Nečili to většinou ani v době pandemie, kdy mnoha lidem chyběl výdělek.

Přibližně jeden až tři měsíce před Vánocemi a zároveň bez ohledu na cenu nakupuje dárky 15 procent Čechů. Tento přístup zastávají spíše muži (19 procent) než ženy (11 procent), obecně pak lidé ve věku 35 až 44 let, zaměstnaní v sektoru bankovních a pojišťovacích služeb, s vyšším osobním příjmem.