Kam zajdeme na jídlo? Rozhoduje kvalita jídla i možnost zaplatit kartou

Najít v Brně restauraci, která vám nabídne menu pod 100 korun začíná být velký problém. Pod stovku pořídíte většinou jen salát.

Najít v Brně restauraci, která vám nabídne menu pod 100 korun začíná být velký problém. Pod stovku pořídíte většinou jen salát. Zdroj: Zdeněk Matyáš

Nejdůležitějšími kritérii, podle kterých si Češi volí, kam se půjdou mimo domov najíst, jsou kvalita jídla, cena a obsluha. Do restaurace alespoň jednou týdně zamíří 28 procent lidí. Z průzkumu Air Bank také vyplynulo, že pro Čechy je důležitější nekuřácký podnik a možnost zaplatit kartou než to, jakou tam čepují značku piva.

Kvalita jídla je při volbě restauračního zařízení pro Čechy zcela zásadní, v průzkumu ji označilo za rozhodující 86 procent lidí. 56 procent lidí pak v průzkumu shodně odpovědělo, že je pro ně rozhodně důležitá také cena a obsluha. V žebříčku nejdůležitějších kritérií dominovala i vzdálenost od domova nebo zaměstnání (40 procent).

Nekuřácké prostředí pak rozhodně upřednostňuje 40 procent lidí. Naopak třeba jen 22 procent Čechů uvedlo, že je pro ně rozhodně důležité, jakou značku piva podnik nabízí.

Rozhodují i karty a stravenky

Do hospody chodí minimálně jednou týdně téměř třetina Čechů a klasické restaurace několikrát v měsíci navštíví 56 procent lidí. Jen 4 procenta respondentů pak uvedla, že do restaurace vůbec nechodí. Do takzvaných fastfoodových restauracích zavítá několikrát za měsíc 37 procent lidí.

Někteří lidi zvažují volbu podniku také podle toho, jak tam mohou za svou útratu zaplatit. Možnost zaplatit kartou je rozhodně důležitá pro 38 procent lidí, za spíše důležité označilo toto kritérium dalších 37 procent Čechů. Zda mohou v podniku uplatnit stravenky, je rozhodně důležité pro 20 procent lidí, spíše důležité je to pak pro 32 procent.