Nákupy přes internet máme čím dál raději

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: profimedia.cz

Online půjčky, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Od roku 2000 tržby internetových obchodů neustále rostou. Neměla na ně vliv ani hospodářská krize. Tempo růstu internetového prodeje v posledních letech zrychluje. Ukázaly to výsledky šetření Českého statistického úřadu.

Přístup k internetu mělo v loňském roce 81 procent domácností v Čechách. Nárůst to byl o 14 procent od roku 2013. Jak lidé kupovali chytré telefony, stávalo se internetové připojení v mobilních sítích jednou z hlavních služeb mobilních operátorů. Přes chytré telefony i více navštěvujeme eshopy a nakupujeme.

„Internetovým prodejcům rostou počty zákazníků a s tím také tržby. V roce 2017 se v internetových obchodech prodalo zboží v hodnotě zhruba 85 mld. korun, což představovalo 7,8 procenta celkových maloobchodních tržeb,“ říká Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ. Šlo skoro o dvojnásobný podíl než v roce 2013.

Co jsme kupovali nejvíce

V roce 2018 se přes internet nejvíce prodávaly počítače a telefony, za nimi byli elektrospotřebiče a elektronika. Jejich podíl na tržbách však ve srovnání s rokem 2013 nebyl tak výrazný.

„Zatímco v roce 2013 představovaly počítače a elektronika dohromady takřka 60 procent, v roce 2018 tvořily pouze 40 procent celkových tržeb uskutečněných prodejem přes internet. Třetí místo připadá na kosmetiku, která tvořila přes 10 procent tržeb z internetu,“ upozorňuje Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a informačních činností ČSÚ.

„Nejmenší zastoupení podniků prodávajících přes internet je v oblasti prodeje potravinářského zboží, ale právě v tomto sortimentu došlo v posledních letech k výraznému růstu podílu tržeb z internetového prodeje,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.