Nákupy z druhé ruky máme v oblibě. Nejčastěji nakupujeme oblečení a věci do domácnosti

Výhodné nákupy. Nejlépe se za průměrnou mzdu žijea nakupuje v Lucembursku, Velké Británii, Nizozemsku,Norsku, Německu a Švýcarsku

Výhodné nákupy. Nejlépe se za průměrnou mzdu žijea nakupuje v Lucembursku, Velké Británii, Nizozemsku,Norsku, Německu a Švýcarsku Zdroj: profimedia.cz

Většina Čechů nerada vyhazuje věci, které jsou ještě funkční. Nabízí se tak prodej, kterému nahrává fakt, že jsme nakloněni koupit si věc z druhé ruky v dobrém stavu. Zkušenost s prodejem nebo nákupem zboží z druhé ruky tak má 9 z 10 Čechů. Vyplývá to z průzkumu společnosti Equa bank.

Více než polovinu lidí k nákupu přesvědčí nízká cena zboží (55 %), nebo jeho nedostupnost na trhu s novými výrobky. Naopak prodávající většinou jen nechtějí použité věci vyhodit (70 %), pokud mohou ještě někomu sloužit, nebo potřebují uvolnit místo.

Oblečení a sportovní vybavení pro děti

Podle výzkumu Equa bank více než polovinu nabízeného zboží (55 %) tvoří oblečení a sportovní vybavení pro především pro děti. Toto zboží se dle 43 % dotazovaných nevyplatí kupovat nové. V těsném závěsu následují nákupy produktů do domácnosti (43 %).

Nejoblíbenějším prodejním a nákupním portálem na internetu je Aukro.cz, které používá přesně třetina respondentů (33 %). Další třetina respondentů (33 %) zboží prodává přes inzerát. Naopak novodobé mobilní aplikace sice sází na uživatelskou přívětivost a jednoduché ovládání, ale cestu k nim si našlo zatím pouze 17 % respondentů.