Pohonné hmoty stále zlevňují, benzin za týden zlevnil o 17 haléřů

Benzín

Benzín Zdroj: profimedia.cz

Benzina
Benzín
Benzín
4
Fotogalerie

Pohonné hmoty v Česku nadále zlevňují. Průměrná cena benzinu Natural 95 za poslední týden klesla o 17 haléřů na 30,67 koruny za litr, naposledy ji řidiči za tuto cenu tankovali loni v březnu. Nafta zlevnila za poslední týden o 15 haléřů na 31,11 koruny za litr, kde byla naposledy loni v květnu. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Analytici podobný pokles cen očekávali, podle nich bude trend pokračovat i nadále. Nafta je dražší než benzin od začátku loňského listopadu.

„Ceny pohonných hmot budou klesat i v následujícím týdnu, a to zhruba o deset až 15 haléřů na litr. Důvodem je skutečnost, že ceny ropy se po loňském propadu stále drží poměrně nízko, například ropa typu Brent se prodává za více než 62 dolarů za barel. Přitom v říjnu, před propadem, přesahovala její cena 86 dolarů za barel,“ uvedl dnes hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka se však ceny pohonných hmot v Česku začínají přibližovat cenovému dnu. „Pumpařům se postupně snižovaly marže a nyní již nemají prostor pro další výrazné snižováni cen pohonných hmot. Do budoucna lze očekávat postupné ustálení cen s tím, že s končící zimou se budou ceny benzinu a nafty sbližovat,“ dodal.

Nejdražší pohonné hmoty v ČR zůstávají v Praze. Benzin se v metropoli prodává v průměru za 31,85 koruny za litr, nafta za 32,11 koruny. V žádném jiném regionu se průměrná cena dieselu přes 32 korun nedostala. Nejméně zaplatí řidiči za benzin v Ústeckém kraji, a to 30 korun za litr. Nejlevnější naftu tankují motoristé na jihu Čech, a to v průměru za 30,46 koruny za litr.

Ceny pohonných hmot v Česku klesají už 12 týdnů. Před rokem byla průměrná cena benzinu vyšší, činila 30,93 koruny za litr. Naftu ale pumpy prodávaly zhruba o korunu levněji, a to v průměru za 30,04 koruny za litr.