Pražské hotely budou zdražovat o 5 procent

Praha

Praha Zdroj: Profimedia

Pražský hrad
Praha
3
Fotogalerie

Přestože se hotely v Praze chystají zdražit o 5 procent, je naše hlavní město jednou z nejlevnějších turistických destinací z celkem dvanácti sledovaných evropských měst.

Pražské hotely si budou v průměru účtovat 2 374 korun za pokoj. Navzdory tomu si ale hoteliéři nemohou stěžovat na nedostatek zákazníků. V české metropoli má být letos obsazeno přes 80 procent lůžek, což je společně s Londýnem nejvíce v EU. Vyplývá to z nejnovější studie PwC Trendy evropského hotelnictví pro roky 2018 a 2019.

Navýšení ceny o 5 procent

V loňském roce stál pokoj v pražském hotelu v průměru 2 251 korun. Letos to může být až 2 374 korun. V roce 2019 až 2 414 korun. Za zvyšující se cenou stojí dobrá ekonomická situace v Evropě, ta se pojí se zvyšujícími se platy, tedy i větší ochotou lidí cestovat. Ročně Praha naláká až 7 milionu turistů, a to především z Německa, Ruska, Velké Británie a USA.

Obsazenost pražských hotelů je na špici

V průměrné obsazenosti hotelů se Praha vyšvihne do čela žebříčku. Podle studie PwC se má dostat až na 82,3 procenta v roce 2019, a vyrovnat se tak ve využití kapacity tradičně nejvytíženějšímu Londýnu. Praha je u turistů prostě oblíbená.

„Praha si úspěšně buduje pověst jednoho z nejkrásnějších evropských měst. Turistická atraktivita v kombinaci s relativní bezpečností dělá z české metropole jednu z nejvyhledávanějších destinací v Evropě,“ říká Jan Musil, odborník na hotelnictví z PwC Česká republika. Tempo růstu výnosů na jeden pokoj pražských hotelů je čtvrté nejvyšší v Evropě.