Průzkum: Prodala se jen desetina ojetých aut oproti loňskému roku

AAA Auto, autobazary

AAA Auto, autobazary

Autobazar, iulustrační foto
2
Fotogalerie

V letošním dubnu poklesl prodej ojetých vozů meziročně o 86 procent. Díky pandemii došlo i k snížení cen o 5 procent. Během následujících měsíců ale společnost Carvago, která sledovala údaje o trhu v rámci celé Evropy, očekává výrazné oživení trhu s ojetinami.

V únoru trh s ojetinami hlásil meziroční nárůst o 2 procenta. V březnu už byl propad o skoro 40 procent a v dubnu o 86 procent. Srovnání je se stejnými měsíci minulého roku.

Propad u všech značek

Nezájem o ojetá auta postihl všechny značky. Nejméně ale Škodu Fabii a Octavii. O více než 90 procent klesly prodeje vozů Ford Galaxy, Dacia Sandero, Citroën C3, Seat Ibiza nebo Renault Captur.

„S takovou situací se trh ojetin ještě nesetkal. Jde o pravděpodobně nejzásadnější moment našeho podnikání, založeného na analýze tržních dat a čistě on-line transakcích s ojetými vozy. Očekáváme zásadní změnu chování zákazníků, kteří budou mnohem citlivější na cenu a náročnější na služby, a samozřejmě i přístupu prodejců a dealerů ojetých automobilů, kteří budou muset začít pracovat s daty a celkově digitalizovat svoje podnikání,“ říká Jan Kranát, spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti Carvago.

Ceny ojetých aut

Průměrná cena ojetin rostla až do letošního jara. V tuto chvíli však došlo k propadu o 5 procent. Průměrná cena nabízeného ojetého vozu je 255 tisíc korun. Zákazníci mají zájem hlavně o už zlevněná auta, prodejci tak mají jen minimální marži. Podle společnosti Carvago budou mít o zlevněné ojetiny zákazníci zájem i v následujících měsících. Carvago odhaduje, že během několika měsíců dosáhne trh ojetých vozů mezi 70 a 80 procenty výkonu předchozího roku.

„Celá situace není nijak překvapivá vzhledem k tomu, že byly zavřeny všechny kamenné pobočky, ve kterých by si zákazníci mohli koupit vůz. Realizovány tak byly hlavně již rozjednané zakázky. Pokud by byl trh připraven na online prodej, nemusela se opatření projevit tak drasticky,“ dodává Jan Kranát.