Za oběd v restauraci Češi v listopadu zaplatili 176 korun, o 25 korun více než loni

Oběd, ilustrační foto

Oběd, ilustrační foto Zdroj: Edenred

.
2
Fotogalerie

Za oběd v restauraci Češi letos v listopadu utratili průměrně 176 korun, v meziročním srovnání asi o 25 korun více. Proti roku 2019 hospody prodaly o 31 procent obědů méně. Vyplývá to z tiskové zprávy společnosti Edenred. I když Češi za oběd utratili více, reálné příjmy z prodeje jídel kvůli rostoucím nákladům restauracím klesly, stojí ve zprávě.

Oběd v Praze letos v listopadu podle ní stál přibližně 199 korun, tedy o 42 korun více než loni stejnou dobou. V Brně pak cena oběda proti minulému roku vzrostla zhruba o 39 korun na 188 korun. V Praze a v Brně se však zdražuje pomaleji než v menších městech, vyplývá ze zprávy.

"Je to dáno tím, že v obou městech jsou ceny jídel dlouhodobě vyšší a v době ekonomické prosperity také rostly rychleji, než ve zbytku republiky," uvedla ředitelka firemních vztahů společnosti Edenred Aneta Martišková. Oběd byl v listopadu nejlevnější na Vysočině, stál průměrně zhruba 159 korun.

V říjnu letošního roku podle společnosti Edenred oběd stál průměrně 174 korun. Minulý rok v listopadu ceny obědů v restauracích meziročně vzrostly asi o deset korun na 151 korun, stojí ve zprávě.

Za oběd Češi zároveň utratili více, než dostali od svých zaměstnavatelů v příspěvku na stravování, vyplývá ze zprávy. Cena daňově nejvýhodnější stravenky je od srpna 180 korun, kvůli inflaci se navýšila o 30 korun z původních 150. Podle průzkumu společnosti Edenred z letošního září ale firmy stravenku v hodnotě 180 korun většinou neposkytují. Stravenku nad 150 korun a více zaměstnancům nabízí zhruba 17 procent firem, vyplynulo z průzkumu.

Proti předcovidovému roku restauratéři v listopadu prodali o 31 procent obědů méně, od září roku 2020 to však bylo nejvíce. Přibližně osm z deseti jídel si lidé koupili přímo v restauracích, zbylé dvě tvořila rozvážková služba. Před rokem kurýr lidem donesl tři jídla z deseti.

Podle studie Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) z letošního listopadu je tento rok v ČR nejvyužívanější formou příspěvku na stravování oběd v kantýně. Na druhém místě skončily stravenky a na třetím finanční příspěvek v podobě takzvaného stravenkového paušálu. Ten mohou firmy svým zaměstnancům vyplácet od začátku loňského roku. CETA uvedla, že stravenkový paušál ke koupi obědu využívá jen čtvrtina příjemců. Letos by tak kvůli tomu měli restauratéři přijít o více než deset miliard korun.