Zdražování pohonných hmot v Česku pokračuje

Benzín

Benzín Zdroj: profimedia.cz

Pohonné hmoty u čerpacích stanic v České republice dál zdražují, cena benzinu i nafty za uplynulý týden stoupla zhruba o dvacetník. Benzin Natural 95 stál ve středu průměrně 27,62 koruny za litr, o 23 haléřů víc než o týden dřív. Průměrná cena nafty se zvýšila o 20 haléřů na 27,17 Kč/l. Nad 27 korun se dostala poprvé od poloviny dubna. Vyplývá to z informací na webu firmy CCS, která ceny paliv sleduje.

"Znatelné zdražení pohonných hmot v ČR z uplynulých sedmi dní v nadcházejícím týdnu zvolní. Zdražení ropy na světových trzích není takové, aby opodstatnilo další citelné cenové nárůsty pohonných hmot v ČR. Koruna vůči dolaru v posledním měsíci nepatrně zpevnila, o necelé procento, což bude tlumit dopad zdražující ropy na zdražování pohonných hmot v ČR," uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Situace na trhu s ropou se uklidnila také podle analytika Purple Trading Štěpána Hájka. "Ve Spojených státech v souvislosti s šířením koronaviru však začínají znovu růst zásoby benzinu a ropy v hlavním předkladišti v Cushingu, které jsou opět poblíž rekordních úrovní. Růst ceny ropy tak udržují pouze stávající produkční škrty ze strany ropného kartelu OPEC, které však koncem července končí a kartel bude muset znovu zasednout a projednat produkční politiku na další dva až tři měsíce," řekl.

Kovanda upozornil, že i přes růst cen čeští motoristé v ČR zažívají nejlevnější začátek prázdnin od roku 2004. "Průměrná cena benzinu Natural 95 byla letos od 1. do 8. července podle dat CCS 27,50 koruny za litr. Srovnatelně byl benzin Natural 95 v červenci levný naposledy v roce 2004, kdy podle dat Českého statistického úřadu činila za červenec jeho průměrná cena 27,39 koruny za litr. Dokonce i v krizovém roce 2009 byl benzin během prvního červencového týdne dražší, stál tehdy bezmála 29 korun za litr," dodal.

Ceny pohonných hmot v Česku rostou od poloviny května, v uplynulých několika týdnech vždy o desítky haléřů na litr. Předtím ceny od poloviny ledna klesaly. Loni v první polovině července byly benzin i nafta dražší zhruba o pět korun.

Nejvíce si čerpací stanice za Natural 95 účtují v Praze, v průměru 28,57 koruny za litr. Nad 28 korun je průměrná cena už jen na Vysočině. Víc než 28 korun stojí v průměru v hlavním městě také nafta, cena 28,36 koruny za litr je mezi kraji jediná nad touto hranicí.

Ve většině krajů zůstávají ceny nafty pod 27 korunami, nejméně motoristé platí ve Zlínském kraji, v průměru 26,69 koruny za litr. Ve Zlínském kraji je nejlevnější také Natural 95, průměrně za 27,24 koruny za litr.