Češi patří mezi nejméně poctivé zákazníky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

..
2
Fotogalerie

Za špatnou platební morálku Čechů může podle celoevropského průzkumu pro EOS Group dočasný nedostatek peněz. Ten trápí dvě třetiny českých dlužníků. Špatné je, že 44 procent Čechů nesplácí své dluhy úmyslně.

Češi obsadili poměrně nelichotivou příčku. Jsou čtvrtí nejméně poctiví zákazníci v Evropě. 16 procent evropských spotřebitelů momentálně neplatí včas své účty. V průměru jim trvá zaplatit za zboží a služby 22 dní. Ve splácení jsou Češi v evropském průměru. Včas nebo dokonce vůbec neplatí každý šestý Čech.

Co dlužníky tíží nejvíce

Největším problémem všech dlužníků napříč celou Evropou je pochopitelně nedostatek peněz. „To je případ i naší země. Krátkodobý nedostatek peněz se týká 66 procent případů,“ komentuje Vladimír Vachel, jednatel inkasní společnosti EOS KSI. V tomto žebříčku se řadíme na čtvrté místo. Před námi je Maďarsko (68 procent), Rumunsko (70 procent) a na první příčce Řecko (72 procent).

Tip: Chcete si půjčit výhodně? Poradíme, jak na to

Češi také nejsou schopni splácet své dluhy, protože už jsou tak moc zadlužení, že se z toho nedokážou vymanit. „Tento problém registrujeme v našem průzkumu u českých spotřebitelů dlouhodobě. Týká se z velké části tzv. chronických neplatičů, kteří nesplácí ani v době nízké nezaměstnanosti a vzrůstajících příjmů. Se zpomalením ekonomiky a růstem výpadků příjmů bude takovýchto dlužníků ještě více,“ vysvětluje Vachel.

Nejvíce nadměrných dluhů a insolvencí nyní mají ve Španělsku (59 procent), Bulharsku (58 procent) a Belgii (57 procent).

Západ platit zapomíná, východ dluhy obchází

V západní Evropě je pro dlužníky charakteristické, že zapomínají posílat platby. Nejvíce zapomětliví jsou Francouzi (59 procent), Dánové a Britové (58 procent). Nejvíce na splácení myslí Slovinci (25 procent).

Své povinnosti záměrně obchází ve východních zemích. Především v Rumunsku (49 procent), na Slovensku (48 procent) a v Bulharsku (47 procent). A v naší republice se platebním závazkům vyhýbá skoro polovina dlužníků (44 procent). Jsme tak čtvrtí nejméně poctiví platiči v Evropě. Nejpoctivější jsou naopak v Dánsku (17 procent).