Jak je to s pomocí rodičů u žádosti o hypotéku? Možností je nespočet

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

hypotéka, ilustrační foto
hypotéka
rodinný dům (ilustrační foto)
Hypotéka
5
Fotogalerie

Ceny realit jsou vysoko a při žádosti o hypotéku je nutné mít ve vlastních penězích minimálně 20 procent z hodnoty pořizované nemovitosti. Je běžné, že mladým lidem v této věci pomáhají rodiče. Jaké mají možnosti, přibližuje David Kučera, finanční poradce Partners.

Aby děti uspěly se žádostí o hypotéku na vlastní bydlení, rodiče jim mohou pomoci hned několika způsoby. Mohou spoluručit vlastní nemovitostí. To může pomoci pro splnění podmínky 20procentní LTV, tedy mít 20 procent hodnoty pořizované nemovitosti na hypotéky ve vlastních penězích.

Podmínkou je souhlas vlastníka nemovitosti. Celková odhadní cena obou nemovitostí musí být přitom taková, aby pokrývala minimálně 80 procent výše hypotéčního úvěru. Možností je i využití 90procentní hypotéky.

Dlužník bude mít sice o 0,5 až 1 procento vyšší úrok, ale úspora půlky vlastních zdrojů z 20procentní hodnoty pořizované nemovitosti může být významná. U hypotéky na 2 miliony korun úleva je to úleva ve výši 200 000 korun.

Další možností, jak mohou rodiče pomoci, je, že se mohou stát spoludlužníky v hypotéční smlouvě. Což pomůže vždy, když žadatel o hypotéku již má vyřešeno povinné 20procentí LTV, ale nemá dostatečný příjem vůči svému zadlužení.

Nesplňuje-li žadatel podmínku maximálního zadlužení, pak je jediným řešením přizvání si spoludlužníka. V praxi jím bývá nejčastěji partner nebo druh či družka žadatele, rodiče anebo sourozenci. Spoludlužník pomůže žadateli o hypotéku (laicky řečeno) rozložit závazky na další osobu.

Tip: Nabídku hypoték si můžete srovnat přímo z pohodlí vašeho domova. Podívejte se na náš šikovný kalkulátor

Aby přizvání spoludlužníka řešilo splnění podmínky maximálního zadlužení, je nutné, aby byl pro banku dostatečně bonitní. Tedy měl čistý registr dlužníků, dostatečný a prokazatelný příjem ve vztahu k míře zadlužení a odpovídající věku k době trvání hypotéky. Zároveň musí být spoludlužník obeznámen se skutečností, že bude veden v registrech dlužníků a záznam ho může limitovat v případě žádosti o vlastní úvěr.