Pozor na nízké splátky. Proč se (ne)vyplatí půjčka s dlouhou dobou splatnosti?

Zdroj: dotFOX

Dlužníci se dělí na dvě skupiny, jedni jsou ti, kteří chtějí mít půjčku rychle splacenou, a proto si nastaví vysoké měsíční splátky, a druzí raději volí co nejnižší splátku, aby jim nezatížila zbytečně rodinný rozpočet. Vyplatí se ale půjčka s dlouhou dobou splatnosti?

Dlouhá doba splatnosti má svá pozitiva i negativa, říct tak dlouhodobé půjčce jednoznačně ano či ne nelze. Důležitou roli v určování délky hrají jak příjmy, tak i účel.

Proč si sjednat půjčku s dlouhou dobou splatnosti?

Výhodou je, že dlouhodobá půjčka se rozloží do delšího časového úseku, a díky tomu umožní dlužníkovi snadněji zvládat splácení. Měsíční rozpočet je zatížen jen minimální částkou, což otevírá prostor pro spoření pro případnou nenadálou finanční tíseň. Sjednat dlouhodobou půjčku se může vyplatit, pokud nemáte peněz nazbyt. Půjčka s dlouhou dobou splatnosti proto může být zodpovědným řešením, díky kterému se nemusíte vydávat ze všech příjmů a vyvarujete se našponovanému rozpočtu.

Na co si dát pozor u půjčky s dlouhou dobou splatnosti?

Delší doba splatnosti ale s sebou nese i nevýhody, tou hlavní je přeplatek. Čím déle budete půjčku splácet, tím nižší měsíční splátku sice získáte, ale tím více za úvěr zaplatíte. Dojde k nárůstu celkových nákladů, jejichž výši zjistíte za pomoci RPSN. Zaplatíte více na úrocích i na poplatcích, proto zvažte vaši aktuální životní situaci a plány do budoucna, ať zbytečně půjčku nepřeplácíte. Nastavit si tak automaticky co nejdelší dobu splatnosti se nemusí vyplatit.

Hypotéka je jasnou volbou

U drobných úvěrů není důvod si dobu splatnosti zbytečně natahovat, to samé ale neplatí o hypotéce. Úvěr na bydlení není žádná rychlá půjčka, které by se šlo zbavit za pár měsíců, ani rok či dva se většině nepoštěstí. U hypotéky je proto dlouhá doba splatnosti jasnou volbou. Banky obvykle umožňují splácet úvěr na bydlení až 30 let, což klienti v hojném počtu využívají, v průměru se české domácnosti zavazují k době splatnosti, která se více blíží k té horní hranici.

S delší dobou splatnosti máte otevřená zadní vrátka

Sjednat si ale úvěr není jen tak. Vhodné je projít si nabídku, porovnat půjčky a zohlednit všechny parametry včetně doby splatnosti. Tu je samozřejmě lepší zvolit raději delší než kratší, ať se nemusíte kvůli napnutému rodinnému rozpočtu každý měsíc strachovat, zda vyjdete s penězi.

Dlouhá doba splatnosti ale není konečná. Budete-li si spořit bokem, pak lze využít možnost mimořádné splátky, u hypotéky dokonce i předčasného splacení. Ani v jednom případě se nemusíte obávat sankcí za úhybný manévr v předem domluveném splátkovém kalendáři, poplatky jsou regulovány zákonem a za určitých podmínek jsou mimořádné splátky dokonce zdarma.