Přes 55 procent lidí si na nové bydlení musí půjčit. I tak počet poskytnutých hypoték klesne

hypotéky, ilustrační foto

hypotéky, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Dubnové zpřísnění poskytování hypoték bude mít za následek snížený zájem o hypoteční úvěry. Respektive zájem bude stejný, ale počet schválených hypoték bude nižší. Navíc kvůli rostoucím cenám energiím a takřka veškerého stavebního materiálu, budou nadále zdražovat i nemovitosti.

„Vzhledem k tomu, že průměrné ceny nových nemovitostí dosahují cca 15násobku roční průměrné mzdy, což z České republiky činí téměř premianta v nedostupnosti bydlení, očekáváme, že nová pravidla ČNB, platící od dubna 2022, zasáhnou podstatnou část zájemců o nemovitosti. Tedy těch, kteří budou pořizovat nemovitost na hypotéku,“ vysvětluje Jakub Veverka, hlavní ekonom Videobydleni.cz.

Pro některé lidi je i hypotéka luxus. Jedni musí zůstat v nájmu, než se nemovitostní bouře přežene, jiní financují byty a domy v hotovosti. To se týká jak investorů, tak i některých movitějších lidí.

„Z našich dat vyplývá, že 56 procent zájemců o nemovitosti jsou lidé, kteří na pořízení potřebují čerpat hypoteční úvěr. Zbytek jsou zájemci s hotovostí, ve valné většině investoři. Můžeme tedy hovořit o dalším poklesu čerpání hypotečních úvěrů v řádu 25-30 procent od začátku dubna. Během dubna a května ještě budou dojíždět hypoteční úvěry, které byly procesovány před tímto datem. Opravdový pokles můžeme čekat v prázdninových měsících,“ predikuje Veverka.

Nekupovat, ale postavit?

Nabízí se varianta, si vysněný dům postavit, a to nejlépe svépomocí. Jenže zde vyvstává problém se stavebním materiálem. I když je cena vysoká, mnozí si mohou dovolit ji zaplatit, horší je, když materiál vůbec není. Cihelny hlásí vyprodáno a prodejny stavebních materiálů pozastavují nové objednávky do té doby, než odbaví již objednané zboží.

Je tedy jasné, že s cenou a nedostatkem stavebního materiálu porostou i náklady na výstavbu, i když bude svépomocí. „Do protisměru bude působit klesající kupní síla zájemců o nemovitosti, kteří budou financovat hypotékou. V druhém pololetí tohoto roku se můžeme dočkat toho, že nabídkové ceny nových nemovitostí budou růst v řádu vyšších jednotek procent, a to především ve větších městech,“ říká Jakub Veverka a dodává, že se může stát, že developeři zaznamenají nižší zájem o nově postavené byty, protože desítky procent zájemců nedosáhnou na nabídkové ceny a investoři nevykoupí 100 procent nabízených bytů.  Na konci druhého pololetí můžeme očekávat vrchol v cenách nemovitostí.