Nedostupnější hypotéky nájemní bydlení nezlevní. Spíše naopak

3 chytré tipy, jak zvýšit cenu nemovitosti rekonstrukcí

3 chytré tipy, jak zvýšit cenu nemovitosti rekonstrukcí Zdroj: MAXIMA REALITY, s.r.o.

V posledních měsících dochází ke znatelnému poklesu objemu poskytnutých hypoték. A pociťují to už i finanční poradci, kteří hlásí propad počtu zájemců o hypotéku. Zlepšení stavu vzhledem k dalšímu zdražování hypoték nečekají.

„Ano, pokles i u našich klientů kopíruje celý trh a je v rozmezí 25 až 30 procent,“ potvrzuje finanční poradce skupiny Partners Tomáš Malkus.

Také ale upozorňuje, že loňský rok byl z hlediska poskytnutých hypoték rekordní. Banky a stavební spořitelny poskytly hypotéky v objemu 459 miliard korun. Podle Tomáše Malkuse, který sám za kariéru ve financích uzavřel hypotéky za více než čtyři miliardy korun, je tedy poněkud neobjektivní porovnávat letošek s loňskem.

„Zajímavé bude až porovnání s rokem 2020, kdy objem poskytnutých hypotéky byl asi 266 miliard korun,“ tvrdí.

Vlastní bydlení zůstane mnohým nedostupné i nadále

Aktuální úroky u hypoték jsou teď až 5,5 procenta. Tipy analytiků, kam až úroky u hypoték vystoupají, se liší. Podle Tomáše Malkuse platí, že i dnes stále ještě lze sjednat hypotéku za určitých podmínek s úrokovou sazbou cca 4,5 procenta. Avšak ne dlouho.

„S ohledem na situaci na trhu, plány centrální banky ohledně zvyšování úrokových sazeb, inflaci a aktuální dění ve světě, předpokládám do konce roku sazby okolo šesti procent,“ říká napřímo.

Upozorňuje, že současný a budoucí skok v úrocích nejenom že zdraží nové hypotéky, ale zkomplikuje život dlužníkům, kteří nyní budou hypotéky refinancovat. A říká také proč: „Pro příklad, při splatnosti na 25 let a dřívější úrokové 2procentní sazbě byla splátka přibližně 4240 korun na milion dluhu. Při aktuální průměrné 4,5procentní sazbě a stejných parametrech je splátka cca 5560 korun. Pokud by se sazby dostaly na 6 procent, měsíční splátka stoupne na 6440 korun.“

„A to už je samozřejmě znatelný rozdíl,“ dodává.

Nové podmínky ČNB a nájemní bydlení

Svou roli sehraje i aktuální zpřísnění podmínek pro získání hypotéky ze strany centrální banky u lidí nad 36 let. I to bude mít na určitou skupinu zájemců o hypotéku zásadní vliv.

Nové parametry ČNB pro poskytování hypoték

  • Limit DTI (celkový dluh žadatele vyjádřený v násobcích jeho ročního čistého příjmu) bude činit 8,5 procenta (9,5 procenta pro žadatele pod 36 let).
  • Limit DSTI (poměr mezi celkovou výší měsíčních splátek dluhu žadatele o úvěr a jeho čistým měsíčním příjmem) se sníží na 45 procent (pro mladší 36 let stále 50 procent).
  • LTV (poměr úvěru a hodnoty zastavované nemovitosti) bude maximálně 80 procent (pro žadatele pod 36 let 90 procent).

Naděje, že se řešením otázky nedostupnosti bydlení v Česku stane nájemní bydlení, není podle Tomáše Malkuse úplně životaschopná.   

„Zde jde o přímou úměru. Nižší poptávka po hypotékách kvůli vysokým úrokům, novým pravidlům centrální banky a drahým nemovitostem zvýší poptávku po nájmech. Avšak tím, dle mého názoru, taktéž zdraží nájemní bydlení. Výsledkem tak bude jen prohloubení současného problému, že mnoho lidí si vlastní bydlení, ať už v nájmu, nebo na hypotéku, stále nebude moci dovolit,“ uzavírá.