Úvěrový podvod snadno a rychle: Stačí nesprávné údaje v žádosti

Online půjčky, ilustrační foto

Online půjčky, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Jak se dopustit úvěrového podvodu? Stačí malá lež. Nejčastěji se jedná o zamlčení nesplacených úvěrů, nepravdivě uvedené příjmy a výdaje, falšované potvrzení o příjmu nebo lži o počtu vyživovaných děti. To jsou nejčastější prohřešky žadatelů o úvěr. Lidé se často domnívají, že když si pomohou malou lží, nemůže se nic stát. Jenže to je omyl.

Ve skutečnosti se takto dopustíte úvěrového podvodu, a to i u menších půjček v řádech tisíců až desetitisíců korun. Počet lidí stíhaných za úvěrový podvod v posledních letech roste.

„Úvěrový podvod spočívá v uvedení nepravdivých nebo hrubě zkreslených údajů, případně v zamlčení podstatných údajů při sjednávání úvěrové smlouvy anebo ve spojitosti s čerpáním úvěru. Není přitom směrodatné, zda úvěrová smlouva vůbec vznikla nebo byl úvěr skutečně poskytnut. Pro dokonání trestného činu úvěrového podvodu tak není nutné, aby došlo k vzniku škody. Lidé se často domnívají, že u částek v řádech tisíců až desetitisíců nemůže jít o vážný prohřešek, čísla však ukazují, že počet případů úvěrových podvodů v posledních letech roste,“ vysvětluje Robin Stránský, marketingový manažer české společnosti Tommy Stachi a dále uvádí: „Statistiky Policie ČR za rok 2016 hovoří v úhrnu o škodě 1,4 miliardy korun. Do září roku 2017 již ale škoda z úvěrových podvodů překročila 2 miliardy korun. Dle našich odhadů se o úvěrový podvod pokouší každý dvacátý žadatel o naše půjčky.“

Lidé podceňují správnost údajů

Sjednáváním úvěrové smlouvy se přitom nemyslí jen smlouva samotná, ale jakýkoliv dokument či jednání se sjednáváním úvěru související.

Za úvěrový podvod přitom riskujete i vysoký trest odnětí svobody. „Zohledňována je výše vzniklé škody i skutečnost, zda již byl pachatel za takový čin v minulosti potrestán. V případě, že pachatel tímto jednáním způsobí škodu ve výši 50 000 korun, může být potrestán odnětím svobody na jeden rok až pět let,“ dodává Stránský.