Zájem o operativní leasing u domácností vzrostl meziročně téměř o 40 procent

.

. Zdroj: Shutterstock

České domácnosti zvyšují zájem o operativní leasing vozů. Jeho podíl narostl meziročně od ledna do září o 38,5 procenta a tuzemští řidiči jím financují každé páté auto na leasing. Vyplývá to z aktuálních dat České leasingové a finanční asociace (ČLFA).

Češi úvěrovými a leasingovými produkty za 9 měsíců letošního roku financovali 35 184 nově registrovaných vozidel, což představuje čtvrtinu všech nových aut v Česku.

Podle údajů ČLFA se operativní leasing od ledna do září podílel na 40 procentech financování nových vozů leasingovými a úvěrovými produkty. Výraznou oblibu si drží především ve firemní sféře, kde tvoří 43 procent objemu financování nových vozů do fleetů. Firmy v Česku financují více než tři čtvrtiny nových aut, podobně je tomu i při využití leasingu. Firmy leasingovými produkty financovaly 26 993 vozidel, což je 77 procent z celkového počtu. 

Výrazný nárůst zájmu o financování nových vozů operativním leasingem zaznamenala ČLFA za devět měsíců letošního roku u domácností. Rostoucí zájem o operativní leasing vozů potvrzuje také leasingová společnost Arval.

Meziročně narostl podíl financování vozů touto formou takřka o dvě pětiny a české domácnosti volí financování operativním leasingem u každého pátého auta na splátky. „Pozorujeme výrazný nárůst zájmu o operativní leasing u fyzických osob, malých firem do devíti zaměstnanců a živnostníků. Tito zákazníci u nás nyní podepisují každou šestou smlouvu a oproti loňsku jde o nárůst o 200 procent,“ uzavírá Aleš Polák z Arvalu.