Raiffeisenbank a Česká spořitelna financují stavbu největšího automobilového logistického centra v Evropě pro Louda Auto

Zdroj: Shutterstock

Ve Vrbové Lhotě u Poděbrad staví Louda holding a.s. největší multifunkční logistické centrum pro automobily v Evropě. Celkové náklady na realizaci přesahují 1 miliardu korun, z toho 60 % financují společně Raiffeisenbank a Česká spořitelna. Stavba by měla být dokončena v lednu 2024.

Pro Louda holding projekt představuje strategický milník. V areálu multifunkčního logistického centra osobních vozů o rozloze 9 hektarů se bude nacházet prodejní galerie, zákaznický servis, prostor až pro pět tisíc vozů nebo dobíjecí stanice pro elektromobily. Společnost si zároveň slibuje centrální logistickou i obchodní podporu, úsporu logistických nákladů nebo snížení produkce skleníkových plynů, a to díky ušetření 75 tisíc kilometrů jízdy při převozu automobilů.

Náklady na realizaci projektu přesahují 1 miliardu korun. Více než 60 % této částky zajišťují pomocí klubového financování Raiffeisenbank a Česká spořitelna. Aranžérem klubového financování a úvěrovým a platebním agentem je Raiffeisenbank a padesátiprocentním věřitelem a agentem pro zajištění je Česká spořitelna.

Raiffeisenbank, pro kterou je tato společnost jedním z nejvýznamnějších klientů, spolupracuje s Louda Auto od roku 2010 a je hlavní bankou celé skupiny. Česká spořitelna se v posledních letech významně zapojila do financování firem Pavla Loudy a stala se tak jednou z hlavních finančních institucí poskytující celé skupině bankovní a leasingové služby.

„Projekt skupiny Louda holding je unikátní především svou myšlenkou, rozsahem služeb, prostředím i celkovým pojetím. Jsme velmi rádi, že na tomto projektu můžeme participovat a společně se s Českou spořitelnou podílet na takto rozsáhlé investici,” říká František Ježek, ředitel korporátního bankovnictví Raiffeisenbank.

Logistické centrum by mělo být dokončeno v lednu 2024, tedy dva roky od položení základního kamene. Louda Auto, člen skupiny Louda holding a.s., je největším prodejcem vozů Škoda a Hyundai a významným dealerem dalších deseti značek. Společnost provozuje 33 autosalonů a 20 autorizovaných servisů a na trhu se pohybuje 30 let.

Louda Auto