Češi přestali navštěvovat restaurace

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Češi začínají mít problémy s financemi. I to je důvod, proč začali prudce šetřit na obědech v restauraci. Za jeden oběd v restauraci podle Ticket Restaurant Card Indexu lidé v průměru zaplatili v červnu 160,20 koruny. To je o 10,1 procenta více než před rokem. Ceny jídel ale nahoru letí raketově. Proto můžeme tento růst útrat označit za pomalý. V meziročním srovnání se ceny jídel v restauracích zvýšily o 23,5 procenta. Díky zdražování v restauracích samozřejmě klesá počet lidí, kteří zde obědvají. Ukázala to data ČSÚ a Ticket Restaurant Card Indexu.

V květnu ceny v restauracích rostly o 11,6 procenta rychleji než útraty, v červnu byl již rozdíl 13,4 procenta. Můžeme v tom pozorovat to, že si dáváme stále levnější jídla, odepíráme si nápoje či saláty, po obědě si nedáme kávu. A v neposlední řadě navštěvujeme levnější restaurační provozy. Spousta z nás na obědy přestává chodit úplně.

„Restaurace mají v porovnání s předcovidovým obdobím aktuálně pouze 53 procent obědových hostů. Nezdá se, že by tato letní sezóna – jako tomu bylo třeba při prvním covidovém rozvolnění v létě 2020 – restauratérům výrazně pomohla nahradit ztráty. Situaci navíc zhoršuje skutečnost, že lidé jsou kvůli probíhající inflaci nuceni stále více šetřit. Na obědy se proto chodí méně často, a pokud ano, pak si jídla vybíráme zejména podle ceny. Je to přesný opak toho, na co jsme si v posledních letech, když rostla kupní síla, zvykli,“ říká členka vedení společnosti Edenred zodpovědná za firemní vztahy Aneta Martišková.

Nejvíce utratí v Praze

Nejvíce za oběd zaplatí v Praze. A to 179 korun. Pod 150 korun se v průměru najedí lidé v pěti krajských městech v Česku. Nejlevněji se můžeme naobědvat v Olomouci nebo Jihlavě. Procentuálně největší nárůst cen jsme zaznamenali hlavně v Ostravě.

Můžeme čekat, že situace se ještě zhorší, protože životní náklady nám budou stoupat. Podle průzkumu společnosti Edenred plánuje zhruba 60 procent podniků přidat zaměstnancům na mzdách. Tento růst však jen stěží pokryje celou inflaci. Češi pochopitelně potřebují peníze na důležitější věci, než jsou návštěvy restaurací.