České banky vybraly na poplatcích od roku 2010 o 5,5 mld. korun méně

Internetové bankovnictví Creditas

Internetové bankovnictví Creditas Zdroj: Creditas

České banky vybraly na poplatcích mezi lety 2010 až 2019 o 5,5 miliardy korun méně. Každý Čech tak v posledních letech zaplatí na poplatcích v průměru 522 korun ročně méně. Důvodem je tlak nízkonákladových bank, rušení nebo snižování absurdních poplatků a hromadné zavádění balíčkových účtů, informoval server BankovniPoplatky.cz.

Nejvýrazněji poplatky klesly v roce 2016. Pokles v roce 2016 přesně koresponduje s vlnou zavádění balíčkových účtů a povinností bank zřídit alespoň jeden běžný účet bez poplatku za jeho vedení. V tomto roce také vrcholil přechod klientů z velkých bank do bank nízkonákladových, které skokově posilovaly své pozice. Výnosy z poplatků v bankovním sektoru se tak výrazně snížily. Mezi lety 2010 až 2014 přesahovaly čisté výnosy z poplatků 36 miliard korun ročně.

Od roku 2016 klesají tyto výnosy k 32 až 33 miliardám korun. Prakticky to znamená, že klienti tuzemských bank zaplatí méně o více než tři miliardy korun ročně na poplatcích ve srovnání s rokem 2016. V přepočtu na jednoho obyvatele to znamená úsporu 286 korun ročně.

"Zájem o problematiku bankovních poplatků, a zejména těch absurdních, se snažíme zvyšovat nyní již celoročním projektem Ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek. Není bez zajímavosti, že několik absurdních poplatků jako vítězů ankety, bylo již všemi bankami v minulosti zrušeno," uvedl majitel serveru www.BankovniPoplatky.cz Patrik Nacher.

Zatímco v roce 2010 zaplatili klienti na bankovních poplatcích 38,5 miliardy korun, v roce 2019 to bylo 33 miliard korun. Rozdíl činí 5,5 miliardy korun. V roce 2010 však byly výrazně nižší ceny i příjmy. Při zohlednění vlivu inflace, která za uvedené období činí souhrnně 16,9 procenta, zaplatí klienti bank v ČR ještě o miliardu korun méně.

Od začátku roku Češi na poplatcích bankám zaplatili 15,5 miliardy korun. I přes pokles objemu bankovních poplatků zaplatil v roce 2020 dosud průměrný Čech bankám na poplatcích průměrně 1476 korun. S rostoucím tlakem a konkurencí nízkonákladových bank se podle předpovědí odborníků budou bankovní poplatky a výnosy bank z poplatků snižovat i nadále.