Dvojí kvalita potravin: Dočkáme se zákazu?

...

... Zdroj: Shutterstock

Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana se možná v první polovině letošního roku dočkáme toho, že se země EU shodnou na faktu, že dvojí kvalita potravin je nekalou praktikou.

Na konci loňského roku byla tato problematika smetena se stolu předsednickou zemí Evropské unie, Rakouskem. Nyní je díky tlaku visegrádské čtyřky (ČR, SR, Maďarska a Polska) „nuceno“ nynější rumunské předsednictví k návratu k této věci. Jednat budou unijní ministři.

Problematika dvojí kvality potravin se začala řešit v loňském roce v dubnu. Evropské komisi se nezdálo, že se na trh v různých zemích Evropské unie dostávají produkty s totožnými obaly, ale jiným složením.

Rakušané problém řešit nechtěli

Tento problém trápí hlavně státy ve středu a na východě Evropské unie. Byl tedy problém přesvědčit členy ze západu, aby se věcí zabývali. Rakušané však koncem loňského roku zařazení dvojí kvality potravin mezi nekalé obchodní praktiky svým postupem znemožnili. Toman uvedl, že rumunské předsednictví tuto věc zařadilo do svého programu. Přesto se dá očekávat, že země jako Rakousko a Německo budou mít námitky. „My se snažíme získat prostor na to, aby dvojí kvalita byla zakázaná, aby občané Česka nebyli občany druhé kategorie,“ podotkl Miroslav Toman.

„Členské státy se na svém postoji k návrhu nových spotřebitelských pravidel musí shodnout, aby mohly začít vyjednávat s europarlamentem o jejich finální podobě. Minulý týden přijal významný výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů Evropského parlamentu svůj postoj k návrhu, v němž dvojí kvalitu potravin za nekalou obchodní praktiku jasně označil,“ uvádí Odbory.cz.