Potřebujete ušetřit? Nebojte se neznámého a přestaňte platit za značky

Zdroj: Tipli

Přemýšlíte, jak nakupovat, aniž byste zbytečně utráceli své finanční prostředky? Vyzkoušejte naši jednoduchou radu: Nebojte se neznámého a řekněte sbohem produktům a obchodům, u kterých platíte jen za slavné jméno.

Finta „neplatit za značky“ je velmi prostá, a přitom nečekaně zrádná. Od přírody máme totiž tendenci neznámému nedůvěřovat. Což dává smysl: Divná cizí kytka? Nejím, co kdyby byla jedovatá. V moderním komerčním světě je tento instinkt ovšem někdy na škodu. Podvědomě totiž upřednostňujeme věci, které známe. Leckdy až do té míry, že raději zaplatíme víc za produkt, který je nám povědomý, než abychom „riskovali“ něco cizího. Pocit známosti nás totiž uklidňuje.

Marketing tuto skutečnost využívá na maximum. Televizní spot vás asi nepřesvědčí, že jedna kapka saponátu umyje milion talířů, ale výrobek se dostane do vašeho povědomí a později podvědomí. Při rozhodování u regálu v obchodě pak spíše zvolíte produkt, který znáte. A patřičně za něj zaplatíte.

Pokud se tomuto efektu chcete vyhnout, musíte se vědomě zaměřit na produkty, které nespadají do „značkové“ linie. Zdaleka to ale neplatí jen u potravin. Tady jsou 4 tipy na e-shopy a služby, které možná neznáte, ale přitom jsou levnější než konkurence.

Mironet – expert na elekroniku se zkušenostmi

Jestli se poohlížíte po novém počítači, mobilu nebo jiné elektronice, zaměřte svůj zrak na Mironet. Český e-shop s elektronikou Mironet se specializuje na počítače, telefony a herní konzole, nabízí ale také spoustu další elektroniky a nově i domácí elektro, hobby techniku a hračky. Firma navíc poskytuje vlastní špičkový servis.

Zonky – půjčka levnější než v bance

O nebankovních půjčkách Zonky jste paradoxně už jistě slyšeli. Ačkoliv Zonky nabízí půjčky s úrokem od 2,99 %, což je levnější než v bance, podle informací společnosti jejích služeb využilo zatím jen asi 55 000 klientů a klientek. Nespornou roli jistě hraje fakt, že lidé novince na trhu nedůvěřují. Společnost Benxy, který službu nabízí, je přitom licencovaná Českou národní bankou, která přísně dohlíží na český finanční trh.

AliExpress – značka super levně

Čínský e-shop AliExpress už dávno nepatří mezi neznámá online tržiště. Přesto se řasa lidí zdráhá na něm nakupovat. Limitujícím faktorem je jednak skutečnost, že e-shop zatím nemá českou jazykovou verzi (lze si ale pomoct strojovým překladem webů), pro mnohé hraje ale roli neznámost. Zboží není z Evropy, názvy jsou prapodivné, prodejci nicneříkající. Jediné, čeho se je přitom potřeba bát, je doba doručení. Zboží často cestuje nízkonákladovými prostředky přes půl světa, proto trvá i týdny, než dorazí k vám domů. Za ceny, které jsou zlomkem těch západních, to čekání ovšem stojí.