Zaevidovali nebo nezaevidovali tržbu? Finanční správa se ptala novomanželů, ale už nebude

Úředníci Finanční správy

Úředníci Finanční správy Zdroj: Finanční správa

Restaurace Meet Beer u Hlavního nádraží
EET
Účtenka
Účtenka
Účenka
11
Fotogalerie

Berní úředníci jsou na stopě hostinským, kteří nepřiznávají tržby. V případě svatebních hostin se vyptávali dokonce i novomanželů, od této praxe se však nyní upouští...

Finanční správa čelí vlně kritiky, vyzívala totiž novomanžele ke sdělení informací týkající se jejich veselky. A důvod? Podezření, že hostinský vypnul EET a tučnou tržbu před berňákem zatajil.

Dle správce daně tak mohlo docházet ke krácení příjmů řádově v desítkách tisíc korun za každou svatební hostinu. Finanční správa tento postup hájí, přesto od něj (až na výjimečné případy) do budoucna upouští.

Bylo zjištěno, že v termínech konání svatebních hostin měla provozovna zavřeno nebo omezený provoz a nebyly během nich zaevidovány žádné tržby.“ Zdali si berní úředníci „proklepli“ i bankovní účty hostinských a měli tak de facto jasno v tom, že placeno bylo hotově tzv. do kapsy, nebo prostě jen viděli, že nebyla zaevidována žádná tržba, není z tiskové zprávy patrné.

Finanční správa tvrdí, že cílem akce bylo zamezit krácení tržeb s dovětkem, že pokud by novomanželé nebyli ochotni informaci poskytnout, nehrozila by jim za to žádná sankce. Minimálně v poučení předmětných výzev se však uvádělo, že za nesoučinnost hrozí pokuta.

EET je nástrojem pro potírání krácení tržeb, zatím evidují poskytovatelé stravovacích a ubytovacích služeb a obchodníci. Ministryně financí Schillerová nedávno uvedla, že od prosince 2016 se díky EET vybralo 10 miliard korun (DPH + daň z příjmů). Celkový potenciál je dle ministerstva financí 18 miliard korun ročně – po plánovaném náběhu 3. a 4. fáze v příštím roce.