Spořicí účty stále drží úrokové sazby

Zdroj: dotFOX s.r.o.

Současná doba je plná zdražování, proto se vyplatí využít každou příležitost a zhodnotit volné finanční prostředky. A právě takovou možnost dlouhodobě nabízí spořicí účty, které si drží vyšší úrokové sazby.

Spořicí účet je jednou z možností, jak rozmnožit své peněžní portfolio. Nenabízí sice takové úroky, jako některé rizikové investice, na druhou stranu lepší nežli nic. A v posledních měsících to platí dvojnásob, protože se zvýšením úroků hypoték, zdražením všeho možného přišlo i zvýšení úroků u spořicích účtů.

Proč využit spořicí účet?

Každý z nás jistě vlastní běžný účet – virtuální správu finančních prostředků přinášející spoustu benefitů. Běžný účet má však jednu zásadní nevýhodu. Není spojen s žádným zhodnocením, takže když na něm necháte ležet své finance, pomalu ale jistě vám je bude sžírat inflace. Přesně z těchto důvodů se vyplatí využít spořicích účtů, které jsou zajímavé tím, že si je můžete k běžnému účtu založit zcela zdarma. Spousta bank jejich založení dokonce ani nepodmiňuje otevřením klasického účtu. A jaké jsou největší výhody spořicího účtu?

  • Peníze máte ihned k dispozici
  • Obvykle neexistují žádné minimální vklady
  • Pojištění do výše 100 000 EUR

U spořicích účtů si musíte pohlídat pouze jedno, a tím je délka platnosti dané úrokové sazby. Ta se navíc může vztahovat jen na určitou finanční částku v patřičné výši.

dotFOX s.r.o.

Najít spořicí účet není složité

Všichni, kdo mají v plánu využít spořicí účet jistě sní o té nejlepší úrokové sazbě. A není se čemu divit. Každý chce své peníze zhodnotit co možná nejlépe. V dnešní době se tedy vyplatí upotřebit speciálních srovnávacích serverů. Ty vám umožní porovnat několik produktů tohoto typu na jednom místě. Vy si pak jen najdete spořicí účet vyhovující vašim požadavkům.

Najít spořicí účet můžete třeba prostřednictvím finančního portálu Půjčka.co. Vzhledem k tomu, že tento typ účtu je obvykle zdarma, můžete si jich založit několik, a to u různých bankovních společností. Zkrátka tak, abyste finance rozložili s výhledem maximálního možného zhodnocení.

Alternativa spořicího účtu Spořicí účet pochopitelně není tím jediným, který můžete využít k rozmnožení svých peněžních prostředků. Nabízí se i jiné produkty. Tím nejpodobnějším je pravděpodobně termínovaný vklad. Jeho podoba je trochu odlišná hned v několika prvcích.

  • Vyšší úroková sazba
  • Závazek na určitou dobu
  • Předčasná výpověď se sankcemi

Vyšší úrok na termínovaném vkladu je jistě velkým lákadlem. Počítat ovšem musíte s tím, že se zavážete zhodnocovat své peníze na jistou dobu. Obvykle je to rok, tři, pět let a více. Tato varianta je tedy zajímavým řešení spíše pro ty, kdo s konkrétními financemi nepotřebují hospodařit v daném časovém úseku. Předčasný výběr peněz může samotné zhodnocení celkem znevýhodnit.

Založte si běžný a spořicí účet na internetu

Současná moderní doba zjednodušuje správu peněz, a kromě jiného přináší také řadu dalších benefitů. Jedním z nich je například to, že účty můžete zakládat z pohodlí vlastního domova. Dnes nemusíte chodit na pobočku banky a tam si sjednat běžný účet. Stačí vám jen vyplnění online formuláře na internetu, doložení potřebných dokladů elektronickou cestou a hle, máte účet. Stejným způsobem lze zakládat i spořicí účty.

Pokud si založíte běžný a spořicí účet, můžete mezi nimi provádět automatické platby. Na běžném účtu bude zbývat jen předem nastavená částka pro každodenní potřeby a zbytek se vám bude přesouvat na spořicí účet a zhodnocovat. Tento model může fungovat také opačně, kdy se běžný účet při nedostatku financí doplňuje z toho spořicího. V každém případě nenechte inflaci ukrajovat z vašich krátkodobých i dlouhodobých úspor a využijte toho, že si spořicí účty stále drží vysoké úrokové sazby.