Úrokové sazby hypoték stále rostou. Jak vybrat tu nejvýhodnější?

Zdroj: dotFOX s.r.o.

Pokud sledujete úrokové sazby hypoték, jistě vám neuniklo, že jejich hodnota za poslední měsíce výrazně narostla. Přestože v posledních týdnech se úrokové sazby vydaly směrem dolů, pokles je oproti meziročnímu nárůstu jen minimální. Při výběru správné hypotéky je právě úrok jedním z hlavních ukazatelů, podle kterých byste se měli jako spotřebitelé řídit. Dnes již existuje řada nástrojů, které vám pomohou srovnat ceny hypoték a zjistit, jaká hypotéka vám bude nejlépe vyhovovat.

Využijte hypoteční kalkulačku

Orientovat se na hypotečním trhu není snadné a výběr hypotéky s dobrým úrokem může být náročný. Konečný úrok ovlivňuje hned několik faktorů, jakým může být například výše půjčky nebo doba fixace. Není tedy snadné si spočítat přesné parametry hypotéky. Naštěstí dnes již existuje řada nástrojů, které vám s výběrem správné hypotéky dokáží pomoci. Vyplnění formuláře je snadné a hned uvidíte nejvýhodnější hypotéky podle vámi zadaných údajů. Díky hypotečním kalkulačkám se můžete informovaně rozhodnout o tom, jaká hypotéka vám bude nejvíce vyhovovat. Tyto nástroje vám ušetří také čas, protože dle zadaných údajů dokáží rozpoznat, zda na hypotéku dosáhnete či nikoliv. Namísto zdlouhavého vyjednávání v bance tedy stačí vyplnit formulář a hned se dozvíte, u jaké banky na hypotéku dosáhnete.

Dobří provozovatelé hypotečních kalkulaček mají k dispozici také finanční experty, kteří jsou ochotni pomoci při vyřizování hypotéky. Případně mohou zodpovědět vaše dotazy, protože prostřednictvím vyplněného formuláře budou vědět o vaší finanční situaci více než telefonista v cizí bance. V některých případech jsou tito experti schopni kontaktovat přímo zvolenou banku a vyjednat nižší úrok, než ukázal vámi zadaný výpočet hypotéky. Navíc jsou podklady pro výpočet hypotéky vždy aktuální a získávány přímo z bank. Máte tak jistotu, že uvidíte opravdu platné nabídky.

Kalkulačky dokáží pomoci také s refinancováním hypotéky

Řada klientů již má hypotéku u své banky, rádi by ale využili výhodnější nabídky jiného poskytovatele hypoték. V takovém případě přichází v úvahu refinancování, které převede vaši hypotéku k jiné bance. Ta za vás doplatí původní hypotéku a doplatek převede k sobě. Refinancování hypotéky vám může zajistit nižší úrok, méně poplatků, možnost navýšit půjčku nebo prodloužit splatnost. U řádně splácených hypoték je navíc velká šance, že dostanete daleko výhodnější podmínky než u nově založené hypotéky. Díky tomu můžete ušetřit i desetitisíce korun ročně. Jednotlivé nabídky na refinancování si můžete rovněž porovnat pomocí hypoteční kalkulačky.

Hypoteční kalkulačku si můžete vyzkoušet zcela bez závazků. Vyplněním formuláře vám nevznikají žádné závazky. Jedná se o nástroj usnadňující porovnání nabídek na hypotečním trhu. Před sjednáním hypotéky se určitě zamyslete, zda nebude na vaše výdaje stačit obyčejná půjčka. Některé banky nabízí půjčky až do jednoho milionu korun a vše vyřídíte prostřednictvím internetu. Dobře vybraná online půjčka vám může ušetřit spoustu času s vyřizováním a možná i nabídnout lepší podmínky splácení. Existuje samozřejmě také kalkulačka porovnávající běžné půjčky, která pomůže zase s výběrem ideální půjčky.