Důchody se zvednou o 900 korun. Spíše by to ale chtělo penzijní reformu

senioři, léky, Alzheimer

senioři, léky, Alzheimer Zdroj: profimedia.cz

Navýšení důchodů o 900 korun navrhovala ČSSD, naproti tomu ministryně financí Schillerová byla pro pouhých 750 korun. Koalice vyšla ale vstříc ČSSD a odsouhlasila navýšení o 900 korun. A to od roku 2020.

Zvýšení o 900 korun, které bude stejné jako v letošním roce, oslabuje zásluhovost a posiluje solidaritu. Víc peněz při valorizaci tedy putuje do pevného dílu, který mají všichni důchodci stejný.

Méně se naopak přidává k zásluhové procentní části, v níž se odráží počet odpracovaných let a výše výdělků a odvodů. Růst důchodů bude pro rozpočet znamenat výdaje navíc 7,5 miliardy korun.

Politiky k navyšování důchodů nejspíš vede dobrá ekonomická situace naší republiky. Je ale otázkou, jestli to tentokrát s tak rapidním navýšením nepřehnali. Ozývají se hlasy, že by to spíše chtělo penzijní reformu, kterou vyžaduje demografický vývoj. V současné době je průměrný důchod něco přes 13 300 korun.

Návrh zákona by mělo ministerstvo práce a sociálních věcí předložit vládě do dvou týdnů. Ministryně Maláčová navíc chce výrazně na důchodech přilepšit ženám.

Od letošního roku se navíc přidalo tisíc korun důchodcům, kteří mají věk nad 85 let. Jde asi o 200 tisíc lidí.