Karenční doba: pokud skončí v létě, ANO chce garanci e-neschopenek od ledna

Nemocenská

Nemocenská Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Hnutí ANO souhlasí s tím, že zrušení karenční doby se nebude odsouvat na později než na letošní červenec. Má ale jednu podmínku. Hnutí po ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové žádá potvrzení, že se hned na začátku roku 2020 rozběhnou e-neschopenky.

Podle ANO se jedině tímto zaměstnavatelům zaručí, že jejich zaměstnanci nebudou nemocenskou zneužívat. Podle ČSSD by naopak nedodržení červencového termínu pro zrušení karenční doby znamenalo porušení koaliční smlouvy.

„Byla jasná dohoda mezi zrušením karenční doby a e-neschopenek v elektronické formě. Při vystavení pracovní neschopnosti mělo být vše sděleno zaměstnavateli. Toto nastane až od ledna 2020, kdy by se měla spustit e-neschopenka kompletně. Je to teď určitý problém v rámci koalice,“ uvedl premiér Andrej Babiš pro Českou televizi.

ODS stojí za zaměstnavateli

Zaměstnavatelé chtějí zrušení karenční doby odsunout až na příští rok. Stejného názoru je i ODS. Podle Babiše ale e-neschopenky začnou fungovat půl roku po zrušení karenční doby. A právě toto posunutí by způsobilo rozpory v koaliční smlouvě.

Jaroslav Faltýnek (ANO) prohlásil, že pokud bude mít od ministryně Maláčové garanci spuštění e-neschopenek od 1. ledna 2020, není důvod, proč by podporovali návrh ODS.

S odkladem zrušení karenční doby nesouhlasí ani KSČM.