Komu a jak účetní software plnohodnotně nahradí skladový systém

Zdroj: Unsplash

V účetním programu obvykle najdete kromě účetnictví a mzdové agendy také základní skladovou evidenci. Ta přijde vhod malým a středním firmám, pro které je samostatný skladový systém příliš robustní. V účetním programu využijete funkce jako propojení skladu s pokladnou a e-shopem nebo automatizované vydávání zboží s nejbližším datem expirace. Podívejte se, co dalšího se skladovým modulem zvládnete.

Jednoduchá evidence zboží a pomoc skladníkům  

Skladový modul v účetním programu typicky obsahuje seznamy zboží, ve kterých si položky seskupíte podle skladových skupin a podskupin. Veškeré informace o zboží evidujete na skladových kartách, například kód zboží, množství, hmotnost, cenu nebo pozici ve skladu. Pokud máte více skladů, můžete mezi nimi skladové karty kopírovat.

Systém usnadňuje i práci skladníkům. Součástí karty zboží je totiž fotografie výrobku, takže při vyskladnění zboží si pracovník například na mobilu ověří, že se jedná o správný produkt.

Propojení skladu s e-shopem

Skladové hospodářství v účetním programu můžete obvykle propojit se svým internetovým obchodem. Pokud pak zákazník objedná zboží přes e-shop, automaticky se aktualizuje počet položek na skladu. Dostupnost zboží v internetovém obchodě pak odráží skutečný počet kusů na skladě.

Pokud máte navíc (nebo jenom) kamennou pobočku, systém funguje stejně – každá transakce na pobočce aktualizuje skladové zásoby. Vše se následně propíše do dalších systémů. Nestane se tak, že by si zákazník přes e-shop koupil zboží, které se vyprodalo přes kamennou pobočku.

Systém pohlídá expirační lhůtu zboží

Některé účetní programy kromě dostupnosti pohlídají i další parametry jako například expiraci. Pro výdej zboží si nastavíte, které produkty mají být vyskladněny jako první. Jestliže například prodáváte potraviny, zvolíte, aby se jako první vydávalo zboží s nejbližším datem expirace.

Inventury a skladové analýzy

Jakmile v rámci inventury provedete fyzickou kontrolu zboží, skladový modul ji srovná s evidencí v databázi. Automaticky vyhodnotí rozdíl mezi evidencí a skutečným stavem a výsledek jednoduše zaeviduje v programu.

Kromě inventur si také zobrazíte, jaký obrat máte u jednotlivých dodavatelů, prodejců, typů zboží či skladů. Tyto přehledy vám pomohou analyzovat vaše portfolio a například zlepšit cashflow.

Vyzkoušejte si skladový modul zdarma

Pokud si chcete skladový modul nanečisto vyzkoušet, účetní program Money S3 nabízí zdarma testovací verzi Start, která obsahuje všechny funkce zmíněné v tomto článku. Testovací verze není omezená časově, ale počtem dokladů. Pokud je překročíte, můžete se rozhodnout, zda pokračovat na placenou verzi, nebo ne.

Skladový modul v účetním programu obecně představuje dostupnější variantu skladového systému pro malé a střední firmy. Přesto ale nabízí chytré funkce jako analýzy, propojení s e-shopem nebo automatizaci dílčích činností. Samostatný skladový systém s pokročilými funkcemi pak využijí například firmy s větším množstvím skladů, tisícovkami položek a desítkami skladníků.