Nedostatek lidí odnášejí stávající pracovníci. Musejí pracovat přesčas

ilustrační

ilustrační Zdroj: Profimedia

ilustrační
ilustrační
3
Fotogalerie

Tři čtvrtiny firem se loni potýkalo s nedostatkem pracovníků. Situaci nejčastěji řeší tak, že současným zaměstnancům přidávají více práce. Vyplývá to z průzkumu Raiffeisenbank.

Podle výsledků průzkumu nedostatek zaměstnanců nejvíce odnášejí stávající pracovníci. Polovina oslovených firem totiž přiznává, že jejich zaměstnanci musí pracovat přesčas. Další společnosti problém řeší najímáním brigádníků a na výchově budoucích pracovníků také spolupracují se školami a učilišti. Přibližně deset procent firem sahá po posilách ze zahraničí. „Alarmující je fakt, že každá desátá společnost musela snížit výrobu, protože na produkci neměla dostatek kapacity,” upozorňuje Robert Urbánek, ředitel oddělení výzkumů z Raiffeisenbank.

Ani do budoucna firmy neočekávají v tomto ohledu zlepšení, 83 procent se obává, že se bude s nedostatkem zaměstnanců potýkat i letos.

Tlak na benefity a růst mezd

„Nezaměstnanost je dlouhodobě nízká, v podstatě na své spodní hranici. Firmy tak o kvalitní zaměstnance bojují mezi sebou a musí přicházet na nové benefity nebo lidi motivovat vyšší mzdou,” dodává Robert Urbánek.

Téměř dvě třetiny firem tak letos očekává zvýšení mezd, a to do pěti procent. Největší tlak na růst platů přitom bude ve stavebnictví a oboru zdravotní péče, očekává to 29 procent respondentů.