Pobíráte důchod déle než 25 let? V jednání je zvýšení o 1000 korun

Důchodci nad 85 let mají dostat tisícovku navíc. Potřebují to, říká ministryně Němcová

Důchodci nad 85 let mají dostat tisícovku navíc. Potřebují to, říká ministryně Němcová Zdroj: Archiv Blesku

Důchodů se dotknou lehké změny. Senátoři rozhodli, že lidé, kteří pobírají důchod 25 a více let, k němu měsíčně dostanou tisícikorunový příplatek. Původní návrh zněl tak, že tisíc korun navíc dostanou senioři starší 85 let. Důchodová reforma jako taková byla ale vrácena poslancům k novému projednání.

Navýšení o tisíc korun je z toho důvodu, že starší důchodci mají nižší důchody než ti mladší. Do důchodu totiž nastupovali s nižšími částkami. I když jim byly důchody přepočítány, stejně jsou výrazně nižší.

Změna navýšení důchodu o tisíc korun je podle senátora Miloše Vystrčila spravedlivější vůči ženám, které vychovávaly děti, a díky tomu odcházely dříve do penze než muži. Rozpočtové náklady odhadl na dvě miliardy korun ročně. Členové KDU-ČSL chtěli jít ještě dál. Jejich návrh, aby byla důchodkyním, které vychovávaly děti, penze navýšena o 500 korun měsíčně, byl zamítnut.

Důchody se zvyšují v lednu

Navyšování důchodů probíhá vždy v lednu. A to o součet poloviny růstu reálných mezd a růstu cen. To zůstane stejné. Změna bude ale v tom, že se zvětší podíl přidávání do pevné části a zmenší se podíl na růst procentní výměry, v níž se odráží výše odvodů z výdělků a odpracované roky. Státní rozpočet bude v příštím roce navyšováním důchodů zkrácen o 14,2 miliardy korun. Pokud tedy novela bude účinná včas ve vládním znění. Sněmovna uvedla jedinou změnu: stát bude platit důchodové pojištění i za smluvní asistenty postižených lidí.

Důchodová reforma by měla být poslanci projednávána a schválena v září. Poté bude stanovena přesná výše důchodů. Zvýšení důchodů o tisícovku by tak mělo být účinné od 1. ledna 2019.