Práce v Česku i Rakousku: Jaké jsou podmínky nároku na důchod? Nabízí se bezplatná konzultace

Projekt Plníme přání seniorům

Projekt Plníme přání seniorům Zdroj: Anna Vackova

Projekt Plníme přání seniorům
Projekt Plníme přání seniorům
Důchod
Muž v metru
5
Fotogalerie

Především pro tzv. pendlery (ale nejen pro ně) bude zajímavý letošní mezinárodní poradenský den, který se uskuteční ve středu 6. června 2018 ve Vídni. Setkání se mohou zúčastnit všichni, jimž se blíží důchodový věk, pracovali nebo pracují v Česku a v Rakousku, a chtějí například vědět, jak se jim budou započítávat odpracované roky do důchodu.

Zájemci tak mají možnost obrátit se na odborníky obou zemí s dotazy, které se týkají jejich důchodového pojištění. Experti poradí, jak postupovat při vyřizování žádosti o důchod, jaké doklady je nutné k žádosti předložit. S sebou si vezměte průkaz totožnosti, doklady o pojištění (především ty, na kterých je uvedeno rodné číslo a rakouské číslo pojištění), případně také korespondenci s institucemi důchodového pojištění apod.

Odborníci budou radit na ústředí Pensionsversicherungsanstalt ve Vídni, na adrese Friedrich-Hillegeist-Straβe 1, a to od 8.30 do 12.00 a od 13.00 do 16.00 hodin. Konzultace jsou poskytovány bezplatně s možností využití tlumočení.

„O konzultace je tradičně velký zájem, proto doporučujeme se předem objednat. Čas konzultace si lze domluvit na těchto telefonních číslech: +43 503 03-391 05 a +420 257062978,“ uvádí ČSSZ.


Jaký dostanete důchod? Odpověď poskytne kalkulačka