Program Záruka Energie přijímá žádosti. Podnikatelům pomůže s vyššími výdaji

.

. Zdroj: stockphotosecrets.com

Osoby samostatně výdělečně činné a také malé a střední podniky mohou od 31. března podávat žádosti do programu Záruka Energie. Cílem programu je pomoci malým a středním podnikatelům v období prudkého nárůstu cen energií.

Již dříve schválený program Záruka Energie začíná prostřednictvím Národní rozvojové banky (NRB) přijímat žádosti. Společnosti s náklady na energie, které převyšují deset procent z celkových provozních nákladů, tak mohou získat na úvěr jeden až deset milionů korun státní záruku až do 80 procent jistiny. Záruku lze vystavit za bankovní úvěr, jímž budou financovány běžné provozní výdaje. Tyto projekty lze realizovat kdekoliv na území Česka kromě hlavního města Prahy.

Program je určen pro podnikatele, kteří působí v oblastech:

  • zpracovatelský průmysl
  • stavebnictví
  • maloobchod a velkoobchod
  • doprava a skladování
  • ubytování, stravování, pohostinství
  • informační a komunikační činnosti a další

Podrobnosti a potřebné formuláře jsou k dispozici na webu www.nrb.cz.

Záruka Energie jako jedno z opatření proti energetické krizi

Program Záruka Energie je součástí balíčku 13 opatření, které mají za úkol pomoc domácnostem a firmám čelit problémům vznikajícím v důsledku zdražení energií. Podrobnosti k jednotlivým opatřením bude MPO představovat v dalších dnech a týdnech. Vláda však již dříve avizovala, že se chce zaměřit na adresnou, nikoliv plošnou pomoc. Jedním z prvních kroků je například i schválení navýšení existenčního a životního minima o deset procent, a to od 1. dubna 2022.

„Minulá vláda zanechala té současné výrazný schodek státního rozpočtu, a je tedy nyní nutné pečlivě zvažovat každý krok uskutečněný v reakci na současnou energetickou krizi. Opozice by pokračovala v rozhazování peněz, tato řešení jsou sice v krátkodobém řešení líbivá, v dlouhodobém měřítku jsou však zničující pro naši ekonomiku, komentoval ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Záruka Energie: Jak podat žádost?

Žádosti přijímají všechna obchodní místa Národní rozvojové banky. Dokumenty vyžadované elektronicky lze zaslat na e-mailovou adresu obchodního místa nebo předat do datové schránky či webové podatelny NRB.

Žádost a přílohy vyžadované v listinné formě předkládá žadatel osobně v některém z obchodních míst NRB, předběžně může i tyto formuláře zaslat elektronicky výše uvedeným způsobem.