Průzkum: Co nosíme v peněženkách? Fotky, náplasti a rybí šupiny

Bohatství, ilustrační foto

Bohatství, ilustrační foto Zdroj: Sazka

peněženka
peněženka, peníze
3
Fotogalerie

Peněženka je pro nás nejen pouzdrem na peníze a doklady. Mnohdy se v ní ukrývají úplné poklady. Jako třeba fotografie celé rodiny, náplasti pro případ odřenin a rybí šupiny, které nám mají přivolat peníze.

Ženy si své peněženky plní více než muži. Ženy totiž rády schraňují věrnostní karty a vizitky. U lidí ve věku do 24 let v peněžence nechybí ani prezervativ (ve čtvrtině případů). Vyplývá to z průzkumu Raiffeisenbank.

Šupině věří více žen než mužů

Rybí šupiny jsou symbolem bohatství, mají zajistit dostatek peněz. Těmto zvyklostem věří hlavně ženy, ale šupinu najdeme v každé čtvrté peněžence napříč celou populací. Šupinu u sebe nosí 20 procent mužů a 37 procent žen. Nejvíce této tradici fandí lidé ve středním věku. S přibývajícími léty počet šupin v peněženkách klesá, což si lze vysvětlit snižující se mírou potřeby peněz v jednotlivých životních etapách.

„Lidé by si stejně, jako si hýčkají veškeré osobní drobnosti ukryté v peněžence, měli hlídat i finance samotné. Dbát by měli především na základní bezpečnostní opatření, a sice pro případ krádeže nosit odděleně peníze, platební karty a doklady,“ radí Petra Kopecká z Raiffeisenbank. A to podle průzkumu neděláme. Tři čtvrtiny Čechů nosí peníze i doklady pospolu. Více opatrnosti přibývá až s věkem. Lidé do 24 let nosí peníze i doklady pohromadě v 90 procentech případů. U lidí nad 45 let jsou to méně než tři čtvrtiny. „Pokud vám peněženku někdo ukradne, nečekejte a okamžitě zablokujte přístup k platebním kartám. Telefonní číslo pro blokaci mějte proto neustále u sebe,“ dodává Petra Kopecká.

Věrnostní karty ve většině peněženek

„Zvýšil se také počet lidí, kteří v peněžence nosí věrnostní karty. Letos karty najdeme u 76 procentech Čechů, což je o 5 procent více, než v roce 2015. Na druhou stranu si ve svých peněženkách více připomínáme své blízké – fotek rodiny a partnerů přibývá na úkor vizitek,“ říká Petra Kopecká. Fotografie svých blízkých má v peněžence šest z deseti žen, u můžů jsou to čtyři z deseti.

Pro zajímavost: peněženku vůbec nemají 4 procenta z nás. Častěji jde o muže než ženy.