Průzkum: Většina vysokoškoláků chodí na brigádu či pracuje

..

.. Zdroj: Pixabay

Většina studentů vysokých a vyšších odborných škol chodí na brigády nebo si vydělává odbornou prací. Více než pětině studentů se daří mít dlouhodobou brigádu ve svém oboru a 14 procent má stálou práci týkající se jejich studijní oblasti, ať na celý nebo zkrácený úvazek. Brigády mimo svoji odbornost využívá více než 26 procent studujících, vyplývá z průzkumu Poštovní spořitelny.

"Hlavní motivace studentů pro brigády a přivýdělek je jasná, potřeba získat peníze, kterých má většina nedostatek. Dobře vybraná brigáda ale může skončit i trvalým pracovním úvazkem po studiu, proto je dobře, že tak velká část vysokoškoláků získává zkušenosti v rámci své odbornosti," řekl ČTK ředitel Poštovní spořitelny Přemysl Hanzelka.

Na brigádách a u firem si studenti nejčastěji vydělají 3000 až 5000 korun čistého měsíčně. Každý desátý student si ovšem vydělá dokonce více než 10 000 korun čistého měsíčně. V průměru si pracující studenti vydělají 6000 korun. Podle portálu Studenta.cz se průměrná měsíční útrata vysokoškolských studentů pohybuje mezi 7000 až 10 000 korun za měsíc.