Mladí odcházejí za kariérou. Tohle je deset nejlepších zemí pro práci a život

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Repro Strategie (Profimedia)

Ústav práva a právní vědy pořádá kromě výuky také užitečné semináře pro širokou veřejnost.
...
Studium MBA Business Institut
4
Fotogalerie

Skoro polovina mladých lidí se stěhuje do zahraničí za kariérou. A za vyšší mzdou. V průměru si polepší o třetinu své mzdy. Dalším bonusem je to, že se mladí lidé přiučí novým dovednostem. Vyplývá to z průzkumu HSBC Expat Explorer. V průzkumu o nejlepší místo pro život a práci si letos nejlépe vedlo Švýcarsko.

Celých 47 procent mladých mezi 18 a 34 lety se stěhuje za vidinou kariérního posunu. 3 z 10 jdou za lepším platem. Platy se jim opravdu po přestěhování zvýší v průměru o 35 procent.

„Počet Čechů, kteří pracují v zahraničí, roste. Jen v členských státech EU jich pracuje více než 200 000. A díky různým vzdělávacím a pracovním programům se obzvláště mladým lidem otevírají dveře do celého světa. Pobytem v zahraničí získávají odvahu překonat překážky, rozšíří si obzory a naučí se samostatnosti. Po návratu do České republiky se tak zvyšuje jejich atraktivita a potenciál na domácím pracovním trhu,“ tvrdí Richard Keery, generální ředitel HSBC Česká republika.

Nejlepší země? Švýcarsko i Španělsko

Nejlepším místem k životu je Švýcarsko. 82 procent cizinců potvrzuje, že se kvalita jejich života po přestěhování do Švýcarska zlepšila, 7 z 10 si cení čistšího prostředí ve srovnání se svou domovskou zemí, 42 procent se celkově cítí zdravější. Ke spokojenosti respondentů žijících ve Švýcarsku také přispívá jeho politická a ekonomická stabilita. 80 procent z dotazovaných je spokojeno s jeho politickou a 86 procent s ekonomickou stabilitou.

Druhým nejlepším státem Evropy je Španělsko. 67 procent mladých ve Španělsku zažívá lepší rovnováhu mezi pracovním a osobním životem. Španělsko se tak stalo nejlepší zemí na světě pro zlepšení duševní pohody.

Investice mladých

Mladí lidé, kteří se stěhují do Evropy, si nejvíce šetří na důchod nebo mají v plánu koupi nemovitosti. 46 procent v ní chce žít v důchodu. 6 procent dotázaných dokonce pozemek vlastní ve dvou státech.

Deset nejlepších zemí pro práci a život

  1. Švýcarsko
  2. Singapur
  3. Kanada
  4. Španělsko
  5. Nový Zéland
  6. Austrálie
  7. Turecko
  8. Německo
  9. Spojené arabské emiráty
  10. Vietnam