Superhrubá, hrubá a čistá mzda: víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

.

. Zdroj: Unsplash.com

Každý zaměstnanec musí platit odvody a daně. K výpočtu částky na odvody se používá superhrubá mzda. Co to je, jak funguje a jaký je rozdíl mezi superhrubou, hrubou a čistou mzdou?

Pokud chcete vědět, kolik činí vaše čistá mzda, pak musíte ze své hrubé mzdy odečíst odvody na pojištění a daně. Ty ovšem neplatíte pouze vy, ale také zaměstnavatel a k výpočtu výše odvodů slouží superhrubá mzda.

Superhrubá mzda

Pokud patříte mezi zaměstnance, pak jste se s pojmem superhrubá mzda jistě setkali. Najdete ji také na své výplatní pásce. Jde o částku, která je vyšší než hrubá mzda sjednaná v pracovní smlouvě a primárně slouží pro potřeby vyjádření celkových nákladů na zaměstnance, které má zaměstnavatel. Součástí superhrubé mzdy jsou odvody na sociální a zdravotní pojištění ve výši 34 %, které platí zaměstnavatel. Pokud chcete zjistit, jaká je vaše superhrubá mzda, stačí hrubou mzdu vynásobit koeficientem 1,34.

V současné době se diskutuje o zrušení superhrubé mzdy. Tento krok by přinesl změny pro zaměstnance i zaměstnavatele. Pro mnohé zaměstnance by představoval zvýšení čistého příjmu o průměrně 1 700 Kč měsíčně. Ovšem pro zaměstnavatele by se nemuselo jednat o dobrý krok, jelikož jejich náklady by se mohly spíše zvýšit.

Hrubá mzda

Hrubou mzdu zná každý z nás, sjednává se ve smlouvě a představuje částku, kterou za svou práci dostanete. Ovšem nejedná se o konečnou sumu peněz, která vám přijde na účet. Hrubá mzda vyjadřuje částku před zdaněním a odvody zaměstnance. Odvody na sociální a zdravotní pojištění pro zaměstnance činí celkem 11 %. Právě z hrubé mzdy pak získáte čistou mzdu, když od ní odečtete tyto náklady a daň.

Průměrná hrubá mzda v ČR je kolem 34 000 Kč, přičemž superhrubá mzda představuje asi 45 600 Kč.

Čistá mzda

Čistá mzda je částka, kterou reálně za vykonanou práci dostanete a uvidíte ji na svém účtu. Stane se tedy disponibilním příjmem, se kterým můžete nakládat – nakupovat, spořit atd. Získáte ji tak, že od hrubé mzdy odečtete zálohy na daň, případně přičtete daňový bonus a odečtete odvody na zdravotní a sociální pojištění.

Pokud máte u zaměstnavatele podepsané prohlášení k dani, pak si můžete uplatnit slevu na dani ve výši 2 070 Kč měsíčně. Toto prohlášení ale můžete podepsat pouze u jednoho zaměstnavatele na rok, proto pokud pracujete pro více zaměstnavatelů současně, vyplatí se prohlášení podepsat u toho, u něhož si vyděláte nejvíce.