Výhody a nevýhody práce z domova. Jsou to tyto

Miluji svoji práci, podnikám.

Miluji svoji práci, podnikám. Zdroj: istock.com

Sheryl Sandberg
mám své finance pod kontrolou
prezentace, kariéra, manažer
kariéra a vzdělání
5
Fotogalerie

Zaměstnavatelé nabízející práci z domova mohou do firmy přilákat schopné zaměstnance, kteří se rozhodují mezi více pracovními nabídkami. Práce z domova však není pro každého, má i své nevýhody. S čím počítat při práci z domova?

Díky internetu a technologickému pokroku se stále rozšiřuje počet pracovních činností, které je možné vykonávat z domova. Pro některé zaměstnance je možnost pracovat z domova velmi lákavá. Podívejme se na pět výhod a pět nevýhod, které práce z domova přináší.

Výhody

Vlastní organizace času

Při práci z domova si lze snadněji organizovat pracovní a mimopracovní aktivity. Zaměstnanci pracující z domova jsou méně svázáni časem. Mnohem vyšší pracovní svobodu oceňují zejména kreativní zaměstnanci, kteří přináší tolik potřebné inovativní nápady.

Možnost skloubit péči o děti

Práci z domova vítají zejména rodiče s malými dětmi, kterým to při dobré organizaci práce umožňuje skloubit pracovní kariéru a péči o rodinu. Zaměstnanci pracující z domova však musí mít dostatečně velkou vnitřní disciplínu a být samostatní.

Koncentrace na daný úkol

Zaměstnanci pracující z domova jsou zpravidla mnohem více orientováni na konečný pracovní výsledek a jsou při řešení pracovních problémů rozhodní. Tah na branku je při práci z domova vysoký a pracovní výkon je mnohem méně narušován nenadálými pracovními činnostmi jako by tomu bylo na pracovišti.

Pracovní volnost

Mnozí zaměstnanci rádi pracují večer nebo v noci, neboť právě v tento čas jsou nejvýkonnější. Práce z domova umožňuje pracovat velmi efektivně, jak to zaměstnanci co nejvíce vyhovuje. Kontrola ze strany nadřízených je nižší než u zaměstnanců, kteří jsou celý den ve firmě.

Více času díky nedojíždění

Pracovní den netrvá pouze dobu strávenou v práci. Většině zaměstnancům zabere doprava do práce a z práce minimálně hodinu denně. Zaměstnanci pracující z domova mají u toto dobu více volného času.

Nevýhody

I když práce z domova vypadá na první pohled velmi přitažlivě, tak tahle nemůže pracovat každý zaměstnanec, přestože to povaha jeho práce umožňuje. Všichni zaměstnanci pracující z domova musí mít odpovídající charakterové vlastnosti, zejména musí být samostatní a zodpovědní. Navíc práce z domova přináší i nevýhody, se kterými je potřeba počítat. Jaké?

Odbíhání od práce

Zaměstnanci pracující z domova sice mají více volného času, neboť se nemusí tolik chystat do práce a nikam nemusí dojíždět, mnohdy však na úkor volného času mají více rodinných povinností. Někteří zaměstnanci pracující z domova mají najednou více úkolů spojených s chodem domácnosti, vždyť přece pracují z domova…

Mimo pracovní kolektiv

Při velmi rozšířené práci z domova dochází k částečné izolaci od ostatních pracovních kolegů. Kamarádské pracovní vztahy přitom při řešení pracovních problémů pomáhají. V přátelské pracovní atmosféře pracovní den příjemně utíká.

Méně konzultací

Zaměstnanci pracující z domova se musí spoléhat pouze sami na sebe. Mají mnohem méně prostoru pro konzultaci či radu od ostatních zaměstnanců. Nejlépe se vždy pracovní problémy řeší osobně.

Nižší odměny

Při udílení pracovních odměn se někdy zaměstnanci pracující na zkrácený úvazek mohou dostat trochu mimo hru. Nejvyšší pracovní odměny mají zpravidla kmenoví zaměstnanci, kteří jsou na pracovišti. Na zaměstnance pracující z domova se častěji zapomíná, protože nejsou neustále na očích.

Opomenutí při povýšení

Vedoucí pracovníci nemohou z domova pracovat příliš často. Osobní komunikace se zaměstnanci je velmi důležitá a nenahraditelná.