Vietnamská kuchyně už dávno není jen rychlá Asie. Je to vysoká gastronomie

Restaurace Dian

Restaurace Dian Zdroj: Facebook/Dian

Zakladatelé restaurace Dian.
Design restaurace je především ve dřevě.
Vietnamská kuchyně může být i vysoká gastronomie. Ne jen rychlý fastfood.
Restaurace Dian
4
Fotogalerie

Dlouhou dobu u nás v zemi panovalo nepovědomí o asijském jídle. Protože nebylo dost restaurací, kde by se dal rozdíl mezi jednotlivými národními jídly poznat. Tyhle doby jsou naštěstí už pryč. Kvalitní vietnamské jídlo je úžasný zážitek.

„Omlouvám se, ale nečekali jsme takový frmol,“ omluvil se mi Giang Ta za to, že na mě nemá hned čas ve své nové restauraci Dian. Jestli vám to jméno něco říká, tak ano: Gianga i jeho bratra Khanha Ta nejspíš znáte už z pražských vietmanských restaurací Taro a Gao Den, tedy tuzemské gastroextraligy, která Čechům ukázala moderní vietnamskou kuchyni v top provedení.

A Dian, kde stylový Giang dělá manažera a Khanh pro změnu šéfkuchaře, je jejich poslední restaurační počin odložený kvůli covidu. Takže: elegantní a lehce exotický Dian plný dřeva a velkých kytek sídlí na pankrácké Brumlovce, otevřel po posledním letošním lockdownu a jak říká Giang, z jejich tří restaurací je koncipovaný jako největší „legrace“.

To znamená, že tu najdete i řady dlouhých stolů určených pro sdílení jídla, k čemuž je asijská kuchyně ideální. Ostatně ve Vietnamu se dává jídlo vždy doprostřed stolu. „Dian“ v překladu znamená jít jíst, a v případě Dianu jde o sakra výborné jídlo. Vietnamskému jídlu jsem kdysi podlehl při mé cestě napříč Vietnamem, kdy jsem pochopil, že je to jedna z nejlepších kuchyní na světě. A současně nepochopil, proč se naši čeští Vietnamci pořád schovávají za příšernou počeštěnou „čínu“ plnou jedů a špatných surovin.

To bylo naštěstí kdysi. Dneska u nás skutečné, moderní a kvalitní vietnamské jídlo naštěstí zažívá velký boom a málokdo za to může právě tak jako tihle dva bratři. A že mě o tom perfektně ubezpečila Bao bulka s kuřecím rendangem a koriandrem a taky ba chi, tedy grilovaný vepřový bok s glazé, citronovou trávou, pak choiem a rýží. Nebudu vás tu trápit tradičním popisným „gastroorgasmem“, vedle nějž bledne i Horst Fuchs.

Dian prostě navazuje na topkvalitu Gao Denu a Taro a celý koncept ještě rozvíjí dál. Třeba k párování jídel s vínem a drinky, což platí hlavně pro večerní menu. Anebo k perfektní obsluze, která je i důvodem toho, že oba bratři restauraci otevřeli až po lockdownu a ani nezkoušeli žádné okénko. Takže – bežte prostě jíst!

Článek byl poprvé uveřejněn v módní bibli Formen v říjnu 2021.