Převodník měn: Kalkulačka kurzu CZK, EUR, USD a dalších měn

Kalkulačka pro aktuální kurz české koruny (CZK), amerického dolaru (USD), eura (EUR) a dalších měn

Kalkulačka pro aktuální kurz české koruny (CZK), amerického dolaru (USD), eura (EUR) a dalších měn Zdroj: Grafika e15

Vyrážíte do zahraničí? I přes stále rozšířenější platby kartou se většinou neobejdete bez hotovosti v místní měně. Při cestách po Evropě se zpravidla jedná o euro (EUR), v mnoha dalších zemích vám pomohou americké dolary (USD). Jak vypadají aktuální kurzy různých měn? Kolik získáte za zvolenou částku v českých korunách (CZK)? V našem převodníku měn rychle najdete odpovědi.

Převod měny - kalkulačka pro výpočet měnového kurzu:

Jak funguje převodník měn?

Převodník měn vám ukáže hodnotu zadané částky v jiné měně. Rychle tak zjistíte, kolik peněz můžete v cizině využít nebo si snadno přepočítáte zahraniční platbu. Postup je velmi jednoduchý.

  1. V převodníku vyberte základní měnu. Pokud se chystáte utratit tuzemské úspory, pak půjde o českou korunu. Převod ale můžete uskutečnit z libovolné měny. Příslušnou měnu najdete podle třímístného mezinárodního kódu. Pro českou korunu se využívá kód CZK. Abecedně seřazené kódy světových měn jsou k dispozici v dokumentu Českého statistického úřadu.
  2. Zvolte cílovou měnu. Například v rámci eurozóny jí bude euro (EUR).
  3. Zadejte množství základní měny.
  4. Vyberte datum pro převod měny, tedy obvykle aktuální datum.
  5. Klikněte na tlačítko Spočítat. Převodník během několika vteřin přepočte zadané jednotky.

Kódy často vyhledávaných měn - USD, EUR, CZK a další

ZeměMěnaKód měny
Česká republikačeská korunaCZK
Státy eurozónyeuroEUR
USAamerický dolarUSD
Spojené královstvíbritská libraGBP
Švýcarskošvýcarský frankCHF
Polskopolský zlotýPLN
Maďarskomaďarský forintHUF
Bulharskobulharský levBGN
Tureckoturecká liraTRY

Jaký kurz užíváme pro převod měn?

Převodník využívá kurzy měn zveřejňované Českou národní bankou (ČNB), konkrétně tzv. středový kurz. Ten zohledňuje průměr prodejního a nákupního kurzu. Reálné nabídky bank či směnáren budou v případě prodeje mírně vyšší, při nákupu naopak trochu nižší. ČNB aktualizuje kurzy každý pracovní den, vždy po 14:30. Do té doby převodník pracuje s kurzy z předchozího dne. O víkendu se převod uskuteční na základě kurzu z pátečního odpoledne.

Kurzy ve směnárnách: Nenechte se napálit

Samotná výměna peněz skýtá určitá rizika. Na pozoru byste se měli mít například ve směnárnách. Některé z nich zejména v minulosti využívaly různé triky a nekalé praktiky, kterými se obohacovaly na úkor svých klientů. Současná legislativa snahy nekalých obchodníků značně komplikuje, od roku 2019 platí pro směnárny daleko přísnější pravidla. Poskytovatelé směnárenských služeb od té doby:

  • nesmí účtovat poplatek za směnu,
  • nemohou zveřejňovat zvýhodněné kurzy platné jen za určitých podmínek,
  • musí jako první uvádět informaci o nákupním kurzu cizí měny,
  • musí podávat jasné informace o směru směny, aby nedocházelo k záměně kurzů pro nákup a prodej měny na straně zákazníka.

Klienti směnárny navíc mají právo směnu stornovat, a to do 3 hodin od jejího provedení. Učiní tak v provozovně, kde ke směně měny došlo. I po nastavení přísnějších pravidel ale zůstaňte obezřetní a řiďte se několika základními pravidly.

  • Využívejte výhradně služeb označených směnáren.
  • Před výměnou peněz si prostudujte informace na kurzovním lístku.
  • Neodcházejte bez dokladu o poskytnutí služby. Směnárna je povinna vám doklad vydat.

Kompletní pravidla pro úspěšnou směnu najdete v Desateru pro klienta směnárny, které sestavila ČNB.

Aktuální kurzy měn podle bank

Alternativu směnáren tvoří banky. Tato varianta se dá z hlediska možných rizik označit za bezpečnější, ale ne vždy vás vyjde výhodněji. Kurzy bank bývají v porovnání se směnárnami ve větších městech vyšší. Nemusí to ale být pravidlem. Proto je lepší, když si kurzy napříč poskytovateli srovnáte. Zároveň počítejte s tím, že zahraniční měny zdaleka nedostanete ve všech bankách. Mnoho z nich směnárenskou činnost po zpřísnění zákonných pravidel ukončilo.

Co ovlivňuje aktuální kurz koruny (CZK)

Do kurzu koruny se promítá řada faktorů. Mezi ty nejvýznamnější patří:

  • nabídka a poptávka po koruně,
  • velké nákupy a prodeje měny,
  • výše úrokových sazeb a další měnová politika ČNB,
  • import a export,
  • saldo obchodní a platební bilance,
  • ekonomická i politická situace,
  • náhlé či významné události (výsledky voleb, vládní krize, stávky velkých podniků apod.).

Kurz se vždy vyvíjí v tzv. měnovém páru. Do hry tedy vstupují stejné faktory i u druhé měny. Do kurzu EUR/CZK se tak promítá celková situace v eurozóně nebo politika Evropské centrální banky. Podobně kurz USD/CZK ovlivňují například rozhodnutí Bílého domu.

Které země mají euro (EUR)?

Nejrozšířenější měnou v rámci Evropy je jednoznačně euro, společná měna Evropské unie. Eurem každý den platí téměř 350 milionů lidí. Jde tak o druhou nejpoužívanější měnu světa po americkém dolaru. Aktuálně je euro oficiální měnou ve 20 ze 27 členských států EU. Které země tvoří eurozónu a v jakých letech k ní přistoupily?

  • 1999: Belgie, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Lucembursko, Německo, Nizozemsko, Portugalsko, Rakousko, Španělsko
  • 2001: Řecko
  • 2007: Slovinsko
  • 2008: Kypr, Malta
  • 2009: Slovensko
  • 2011: Estonsko
  • 2014: Lotyšsko
  • 2015: Litva
  • 2023: Chorvatsko

Výběr z bankomatu v zahraničí: Na co si dát pozor?

Řada lidí si hotovost obstará až v zahraničí. Kromě místních směnáren a bank můžete vsadit na prostý výběr z bankomatu pomocí platební karty. V podobných případech vždy využívejte bankomat důvěryhodné společnosti. Obecně se při výběru místní měny doporučuje využívat bankomaty patřící přímo bankám.

U své domácí banky si dopředu zjistěte, jaký poplatek se s výběrem v zahraničí pojí. Podmínky bank se velmi liší – výběr je v rámci některých účtů zdarma, jinde vás může vyjít i na více než 100 Kč. Poplatek bývá paušální, výjimečně narazíte ještě na procentuální poplatek odvozený od vybrané částky.

Kromě výše poplatku za výběr v zahraničí si ověřte:

  • počet bezplatných výběrů v zahraničí (v případě, že jsou k účtu zdarma),
  • denní limit pro výběr z bankomatu,
  • kurz, který vaše banka využije k převodu měny.

Banky si tyto parametry určují samy. Musíte si tedy prostudovat podmínky, které se pojí s vaším účtem. Potřebné informace byste měli být schopni dohledat také v mobilním a internetovém bankovnictví.

Platby kartou v zahraničí: Nebezpečí jménem DCC

Při platbě kartou či výběru místní měny v zahraničí jste se jistě setkali s tím, že vám bankomat nebo platební terminál nabídl uskutečnění transakce rovnou v českých korunách. Jde o službu zvanou Dynamic Currency Conversion (DCC, dynamický převod měny). Částka v korunách možná působí srozumitelněji než suma v místní měně, v drtivé většině případů se vám ale nevyplatí. Směnný kurz totiž určuje obchodník nebo jeho banka. V porovnání s kurzem nabízeným vaší bankou bývá značně nevýhodný – celkově můžete zaplatit klidně o 10 % více.

Před dynamickým převodem měny varují i banky a ministerstvo financí. Možnost DCC při platbě proto vždy odmítněte. Platba se poté uskuteční v místní měně a z účtu vám bude stržena částka podle kurzu vaší banky. U některých bank je možné službu DCC zcela zablokovat. Učiníte tak v nastavení platební karty v internetovém bankovnictví nebo mobilní aplikaci banky.