COVID-19 aktuálně: Statistiky, grafy a vývoj situace

Přestože vakcína postupem času méně a méně chrání proti samotné nákaze, před vážným průběhem choroby vyžadujícím hospitalizaci stále představuje dostatečnou ochranu.

Přestože vakcína postupem času méně a méně chrání proti samotné nákaze, před vážným průběhem choroby vyžadujícím hospitalizaci stále představuje dostatečnou ochranu. Zdroj: istock.com

Nošení roušek je povinné v MHD a v krytých veřejných prostorech.
Nošení roušek je povinné v MHD a v krytých veřejných prostorech.
3
Fotogalerie

Počty případů nákazy koronavirem v Česku v posledních dnech výrazně narůstají a začíná se mluvit o možném nástupu letní vlny. Českem i Evropou se šíří nakažlivější subvarianty omikronu. Aktuální data zobrazuje průběžně aktualizovaná infografika serveru E15.cz.

Koronavirus v Česku

Koronavirová pandemie v Česku postupně sílí. Za vzrůstající počty nakažených mohou nové subvarianty BA.4 a BA.5 koronaviru omikron. Státní zdravotní ústav (SZÚ) 27. června zveřejnil zprávu, v níž uvádí, že subvarianty jsou zodpovědné za 75 procent případů.

Důležitější ukazatel než počet nakažených nicméně představuje obsazenost nemocnic. Právě reálná hrozba nedostatku lůžek vedla během trvání pandemie tuzemskou vládu k přijetí drakonických opatření v podobě plošné karantény.

Rizikoví jsou převážně neočkovaní, osoby s poruchou imunity a senioři, jimž od poslední dávky uplynulo víc než pět měsíců a ještě se nepřeočkovali posilující dávkou. Právě těmto skupinám nejvíce hrozí těžší průběh nemoci. Vakcína je v Česku dostupná každému, hrazena je z veřejného pojištění.

Česká vakcinologická společnost vydala doporučení, že by se před podzimním nástupem měli třetí dávkou přeočkovat všichni, včetně dětí od pěti let. Česká vakcinologická společnost i ministerstvo zdravotnictví prosazuje před podzimní vlnou i čtvrtou dávku, ovšem zatím ji doporučuje jen rizikovým pacientům - osobám starším 60 let, pacientům s poruchou imunity, chronicky nemocným a zdravotníkům.

COVID-19 v roce 2023 v ČR >>>

Subvarianty omikronu BA.4 a BA.5

Subvarianty omikronu BA.4 a BA.5. s největší pravděpodobností mohou za nárůst počtu nakažených i v Česku. Obě varianty výrazně nemění průběh ani příznaky nemoci. Podle zatím dostupných informací se zdá, že varianty unikají protilátkám, které si tělo vytvořilo po prodělání infekce předchozími variantami a subvariantami. 

Jak upozornila CNN, výzkumníci zjistili, že subvarianty podobně dokáží obejít i protilátky získané skrze dosavadní očkování. Přesto by očkování mělo poskytovat ochranu před vážným průběhem nemoci. Výrobci vakcín zároveň pracují na vylepšeném složení očkovacích látek, aby lépe chránily před těmito variantami. 

Video placeholde
Koronavirus: Varianta Omikron • Videohub

V Česku v současné době není povinné testování a na test zdarma lze jít pouze po doporučení lékaře, navíc byla takřka všechna opatření postupně zrušena, virus se tak snadno šíří. Dalším důvodem, proč jsou různé subvarianty omikronu nakažlivější než dříve převládající varianta delta, je i to, že má nakažený více viru v horních cestách dýchacích a snadněji nakazí někoho dalšího.

U původních mutací bylo také poměrně snadné zjistit, že se jedná o Covid-19. Příznaky byly specifičtější. Nakažení často přicházeli o čich a chuť, měli kašel a zacpaný nos, bolely je klouby a celé tělo. Příznaky variant omikron se však leckdy neliší od běžné rýmy, tedy kašel, únava, zacpaný nos a vyčerpání. 

Testy, příznaky covidu, kdy platí karanténa a izolace >>>

Covid v ČR – statistika incidence

Covid a kapacita nemocnic

Koronavirus ve světě

Ve statistice celkového počtu obětí na milion obyvatel zůstává Česko mezi nejpostiženějšími státy světa. Na covid či na komplikace spojené s covidem dosud zemřelo přes 40 tisíc občanů Česka a další mrtví přibývají. 

Evropa po poslední podzimní vlně plošně rozvolnila většinu opatření a do většiny zemí se dá tak snadno dostat bez omezení. V Rakousku již zrušili povinné očkování proti covidu-19, k jehož vymáhání země stejně ve výsledku nakonec nepřistoupila.  

Očkování proti covidu

Přestože vakcína postupem času méně a méně chrání proti samotné nákaze, očkování v první řadě zvyšuje ochranu před vážným průběhem choroby vyžadujícím hospitalizaci. Snižuje riziko nutnosti napojení na dechové přístroje a především smrti.

Posilující dávka vakcíny je momentálně doporučována už po pěti měsících, ani ta však dokonale nechrání každého člověka před samotnou nákazou.

V České republice má dvě dávky očkování více než polovina populace, ale spousta občanů nad 60 let očkováno dosud nebylo. Tito občané jsou vážným průběhem koronaviru ohroženi nejvíce. Třetí dávkou se nechalo naočkovat necelých čtyřicet procent obyvatel.