Musk poslal vzhůru další psí kryptoměnu, jeho twitterové manipulace ale ztrácejí na síle

Elonu Muskovi dogecoin nestačí. Našel si novou hračku.

Elonu Muskovi dogecoin nestačí. Našel si novou hračku. Zdroj: BabyDogeCoin

Řada držitelů bitcoinu vyhlíží dobu, kdy tweety Elona Muska nebudou mít na cenu digitálních mincí vůbec žádný vliv. Takové období ještě nenazrálo, možná se ale pomalu přibližuje. Více v aktuálním Krypto-grafu týdne.

Kombinace parodické digitální měny a neméně bizarních twitterových příspěvků miliardáře Muska letos dokázala pohotovým spekulantům vynést klidně i tisíciprocentní zisky v řádu pár týdnů. Z dogecoinu a z dalších „psích“ kryptoměn typu Shiba Inu se stal investiční fenomén, který dokázal při relativně včasném nákupu výrazně předčít i výnosy z držby bitcoinu.

Dogecoin už ale zjevně příliš netáhne, jeho cena je zhruba na třetině letošních maxim a k vytouženému jednomu dolaru za minci má hodně daleko. Pořád existuje ale dostatek jiných a ještě bizarnějších digitálních mincí s minimální likviditou, jejichž kurzem lze snadno zahýbat. A to nějak takto:

Nebýt tweetu, v němž lze rozpoznat i narážku na populární dětský hudební videoklip Baby Shark, sotva by kryptoměnu baby-doge někdo znal. Projekt existuje sotva měsíc, na největších kryptoburzách k sehnání není. Jeho tvůrci ani nepředstírají, že baby-doge má představovat něco jiného než další odnož dogecoinu a pokus o výnosný vtip.

Zmiňují sice i některé údajně lepší technologické parametry typu rychlejšího potvrzování transakcí nebo redistribuční systém, který pět procent hodnoty každé platby rozdělí mezi existující držitele, nejpravděpodobnější reálné využití baby-doge ale předvedl Musk.

Na čem stojí fenomén dogecoin, který inspiroval řadu dalších projektů? Podívejte se na video:

Video placeholde
Co je kryptoměna Dogecoin? • Videohub

Virtuální měny s emblémem psa představují ideální nástroj pro takzvané pump and dump operace, kdy lze snadno manilulovat s cenami nepříliš rozšířených digitálních měn. Stačí se domluvit přes sociální sítě, případně být natolik významným influencerem, který k obchodní aktivitě strhne ostatní.

Ihned po Muskově twitterovém pošťouchnutí šel kurz baby-doge nahoru o 126 procent, vzápětí ale začal padat. Přesto z údajů portálu Coingecko vyplývá, že v porovnání se stavem před 14 dny se drží o 460 procent výše.

To jsou teoreticky impozantní čísla, psí kryptoměny už ale letos předvedly mnohem lepší show. Například v dubnu vystoupal dogecoin během týdne na pětinásobek, na přelomu ledna a února rovnou na desetinásobek během dvou dnů.

Něco podobného by se nestalo nebýt Muskových příspěvků na sociální síti. Na spekulace s dogecoinem navíc šlo využít zavedené kryptoměnové burzy. Obchodování s baby-doge je ale složitější. Je nutné volit alternativní cesty v podobě využití programu Metamask, doplňku internetových prohlížečů, který může být pro řadu nováčků uživatelsky komplikovanější než centralizované burzy. Legrace kolem další parodické kryptoměny tak není pro každého. A možná i proto tentokrát nemá Muskův tweet takový dopad. Vývoj ceny baby-doge