Bazén přišel o slibovaná eura

Proměna plaveckého areálu v Pardubicích na moderní aquapark se komplikuje.

Už od března měla probíhat rekonstrukce plaveckého areálu. Jenže bazén je stále otevřený, a dráhy plné plavců.
Dělníky na stavbu nepustily problémy při výběrovém řízení, které teď vedly až k vyřazení projektu ze žádostí o evropské peníze. Město musí rychle rozhodnout, jestli opravu za 650 milionů zaplatí z vlastního, a na co použije zbylých 150 milionů, které měly původně jít na opravu.
„Bazén je snad prokletý. Rekonstruovat se musí, ale musíme znovu rozhodnout, v jakém rozsahu,“ říká náměstkyně primátora Štěpánka Fraňková.
Město teď musí rozhodnout nejenom o budoucnosti bazénu, ale také o tom, co udělá se 147 miliony korun, které chtělo na modernizaci plaveckého areálu použít.
„Možností je řada. Můžeme dát víc peněz na opravu Tyršových sadů, na revitalizaci parku Na Špici, nebo se pustit do výstavby pětadvacetimetrového bazénu u univerzity. Prostor ale mohou dostat i další projekty,“ vysvětluje náměstek primátora Alexandr Krejčíř.

Město chce vytvořit nové projekty

Mezi původních osm projektů sice město zahrnulo revitalizace Tyršových sadů i parku na soutoku Labe a Chrudimky, jenže teď je možné tyto projekty rozšířit.
„Mohli bychom mít dostatek peněz i na lávku, která by spojila park s druhým břehem Chrudimky. Už máme zpracovanou architektonickou studii a musíme teď rozhodnout v jakém místě a v jakém provedení by lávka měla stát,“ říká hlavní architektka města Petra Nacu.
Tyršovy sady už zase mají zpracovanou studii. V největším parku ve městě by měla vzniknout nová hlavní cesta pro pěší, objekty pro kavárny a restaurace, dětské hřiště, lavičky nebo vodní prvky.
Prostor mohou ale nově dostat i další zelené plochy ve městě.
„V oblasti na pravém břehu Labe od zdymadla a univerzity až po hlavní silnici u Wonkova mostu uvažujeme o úpravě lesoparku, výstavbě amfiteátru pro letní kino a kulturní akce, výstavbě sportovišť u univerzity a pětadvacetimetrovém bazénu. Je to několik na sebe navazujících projektů. Například Povodí Labe zde připravuje revitalizaci slepého ramene řeky,“ dodává Nacu.
Oprava Tyršových sadů může z evropských peněz začít příští rok, o rok později by se dostalo na park Na Špici.

Staví abylimpionici a Sokolové

Pardubice v rámci svého integrovaného plánu „Přitažlivé město“ mohou z unie získat až 420 milionů korun. Dva projekty už díky těmto penězům začaly růst. „Své Integrační centrum sociálních aktivit začala ve Smilově ulici stavět Česká abilympijská asociace a modernizaci sportovníhu areálu zahájil v březnu i Sokol Pardubice,“ říká vedoucí pardubického odboru Rady severovýchod Jiří Rozinek.
Jenže tři další projekty se zadrhly. Do problémů se dostala například výstavba Skautského centra na Vinici. „Skauti už podepsali smlouvu o poskytnutí dotace a měli tak do šest měsíců zahájit stavbu. Rozpočet projektu ale o sto procent převýšil částku, na které jsme byli domluveni. Znovu ho proto přepočítávají a požádali o posunutí zahájení prací na březen příštího roku,“ vysvětluje náměstkyně primátora Štěpánka Fraňková.
S problémy se potýká také výstavba sportovní haly u gymnázia Dašická, která je společným projektem města a kraje. Hala měla být slavnostně otevřená v září, ale už teď je jisté, že dojde minimálně k ročnímu odkladu.
Pardubický kraj totiž pro chyby v projektové dokumentaci zrušil výběrové řízení. Minulý týden bylo dokončené nové výběrové řízení, ale vítězná firma musí dodatečně vysvětlit nečekaně nízkou částku, se kterou řízení vyhrála. Největší komplikace ale způsobil projekt modernizace plaveckého areálu.

Opraví město bazén ze svého?

Město chtělo začít s rozsáhlou modernizací bazénu už v březnu tohoto roku. Jenže Úřad pro hospodářskou soutěž v prosinci zastavil probíhající výběrové řízení. Důvodem byla jedna zadávací podmínka. Ta se týkala toho, že firma, která se řízení zúčastní, musí zaměstnávat minimálně 800 zaměstnanců. „Proti rozhodnutí jsme se odvolali, ale Úřad pro hospodářskou soutěž se ani po několika měsících nedokázal k našemu odvolání vyjádřit. Do konce června jsme ale museli mít dokončené výběrové řízení a podepsanou smlouvu s vítěznou firmou. To už se nedalo stihnout, proto jsme se rozhodli bazén z integrovaného plánu vyřadit,“ vysvětluje Krejčíř.
Město teď musí rozhodnout, zda celou opravu za 647 milionů zaplatí z vlastního rozpočtu. Existují ale i další možnosti. Zastupitelé mohou plány přehodnotit a najít úspornější variantu rekonstrukce. Nebo mohou rozhodnutí odložit, provést drobné úpravy a požádat hygieniky o další výjimku na provoz.