Bydlení v satelitech láká. Chybí mu ale vybavenost

Pražané se stěhují na venkov, do přírody. Chtějí se zbavit hektického života. V satelitních městech ale s domy kupují i problémy.

Lidé z Prahy odcházejí do satelitů, ale i do větších středočeských měst, jako je například Kladno, Kolín a Beroun. Zatímco ve městech nemusí řešit problém s vybaveností, situace v satelitních městečkách bývá tristní.

„Kvůli novému bydlení jsme prodali byt v Praze. Jenže malou nám teď nevzali do školky, hřiště pro děti chybí a pole za domem má být ještě zastavěné. Takhle jsem si to nepředstavovala,“ říká roztrpčeně Lenka Koptová. Místo pro nový domov si vybrala v satelitu u Berouna.

Starostové obcí tak musí řešit problém chybějících škol, školek, dětských hřišť, vodovodů, kanalizace, osvětlení a příjezdových cest. Peníze na to ale nemají nebo jich je málo.

„Rozpočet obce je omezený a daný počtem obyvatel. Praha dostává na každého občana pětkrát víc než my. Kromě toho mnoho novousedlíků nemá v obci trvalé bydliště, takže do obecní pokladny nepřispívají,“ říká starosta Chrustenic na Berounsku Radomil Urban. Na školku, školu a vybudování silnic a chodníků si ale podle něj dělají nárok jako starousedlíci. „Jenže ti teď vlastně dotují potřeby nově přistěhovalých,“ podotýká Urban.

Trvalé bydliště

Problém s trvalým bydlištěm, které si většina Pražanů nechává v hlavním městě, se rozhodli řešit například v Králově Dvoře.

„Nedokážeme vyhovět rodinám, které žádají o místa pro jejich děti v mateřské škole. Stanovili jsme proto dvě podmínky pro přijetí, a to trvalé bydliště v Králově Dvoře a věk dítěte čtyři roky,“ vysvětlil místostarosta Petr Vychodil s tím, že i to je způsob, jak zvýšit počet trvale přihlášených osob. „Máme projekt na dostavbu školy i školky, ale čekáme na dotaci,“ dodal Vychodil.

Starousedlíci vlastně dotují potřeby nově přistěhovalých, říká starosta Chrustenic na Berounsku Radomil Urban.

„“

Denní dojíždění

Problémem bývá i doprava. Ve většině případů obyvatelé satelitů pracují a studují v Praze. Nutností jsou dvě auta v rodině. Hromadná doprava je časově náročná, protože autobusy mívají velké intervaly. Hlavně večer, kdy jedou lidé do Prahy za zábavou a vrací se v noci. „Přestěhovali jsme se do Hostivice z Prahy, ale matka tam stále bydlí. Což kvitují hlavně moje děti. Obě studují, a protože tady si moc zábavy neužijí, jezdí do Prahy. Tam pak přespávají u babičky,“ řekla Martina Kucínová.

Místo pro zloděje

Satelitní městečka jsou oblíbeným místem zlodějů. Bydlí v nich bohatší lidé a přes den bývají vylidněná. Podle policistů si za to můžou i obyvatelé domků. Nemají například dostatečně zabezpečené dveře a okna nechávají otevřená na ventilačku.

Vrátí se do Prahy?

Pohyb obyvatel mezi středními Čechami a Prahou je čilý. Podle statistika Eduarda Durníka představuje výměna mezi Prahou a Středočeským krajem šedesát procent stěhování.

Architekt Zdeněk Lukeš míní, že lidé se budou do Prahy vracet. „Spousta lidí si představovala bydlení v krásné přírodě. Zjistili ale, že tam žádná příroda nezbyla,“ uvedl Lukeš jeden z důvodů návratu Pražanů do hlavního města.

Co si o trendu stěhování z velkých měst do satelitních městeček myslí psycholog Jiří Brančík, čtěte v aktuálním vydání pražské Sedmičky!