Cesta do pravěku vede Doubravou

Třetí dinopark v Česku otevřel své brány návštěvníkům. Park v Doubravě je největší rozlohou i počtem zvířat.

Doubrava

Ráno v devět hodin bylo na parkovišti v Doubravě asi deset aut. O hodinku později bylo parkoviště úplně plné. Důvod? Otevíral se dinopark. „O otevření jsme se dověděli z internetu, tak jsme neváhali a vyrazili jsme. Z Frýdku-Místku to není až tak daleko. Park jsme našli v pohodě, trochu to tady znám. Lidé z větší dálky, třeba z Přerova, ale láteřili, protože to nemohli najít. Ani podle navigace,“ řekl Josef Novotný z Frýdku-Místku.

Do největšího zábavného parku co do rozlohy, tak i počtu zvířat, se vchází obrovskou vstupní bránou. Hned za ní přivítá návštěvníky ohromný řev prehistorických zvířat. Zpovzdálí uždibují trávu rohatí býložravci druhu Pentaceratops.

Za Dinogrilem se snaží děti vystrašit svými velikými zuby Tyranosaurus rex, který žil v období pozdní křídy a byl vysoký přes šest metrů. „Naším cílem je přenést návštěvníky do úplně jiné časové dimenze. Bránou se rázem dostanou do druhohor, kde na ně čeká přírodní scenérie se sedmdesáti druhy zvířat v životní velikosti,“ přiblížil dinopark zástupce provozující firmy Jiří Machálek.

Dinosauři řvou a hýbají ocasy

Všechny modely jsou ozvučeny a některé se dokonce pohybují. „Jé, tati, on mi shodil čepici ocasem,“ křičel malý kluk, stojící pod obrovským Saltasaurem. Vypadá opravdu jako živý. „Snažili jsme se dinosaury umístit do jejich životních scenérií tak, aby návštěvník nabyl dojmu, že jsou opravdoví,“ potvrdil Jiří Machálek.

Kromě obrovských praještěrů je v dinoparku k vidění i řada dalších atrakcí, na kterých si užijí hlavně děti. Čeká je například pískové hřiště, na kterém si mohou vykopat kosti ještěrů.

3D kino a hřiště pro vykopávky

Zhlédnout návštěvníci parku mohou i krátký premiérový 3D film s názvem Příběh mláděte. Dostanou k němu i polarizační trojrozměrné brýle.

Pro hosty je v areálu připraveno několik odpočinkových míst a stánky s občerstvením. V pavilonu, který se jmenuje Cesta do minulosti Země, jsou vystaveny skutečné artefakty z druhohor. Třeba otisky trilobitů a rostlin. Tyto vzorky dinoparku poskytlo Západočeské muzeum z Plzně. „Věříme, že dinopark nebude jen zábavný, ale i poučný. Proto k nám mohou přijít na exkurzi i školy. Všechny druhy zvířat jsou označeny tabulkami s názvy, a děti se tak dovědí i něco z minulosti,“ dodal Macháček.

Třeba že nejdelší jméno dinosaura je Micropachycephalosaurus. Tyranosaurus rex měl třináctkrát lepší zrak než člověk. A největší býložravec Amphicoelias mohl vyrůst do délky i přes padesát metrů. Nebo že největší ptakoještěr měl rozpětí křídel osmnáct metrů a vážil kolem sta kil.

Otevřeno je sedm dní v týdnu

Ceny vstupného jsou uvedeny na internetových stránkách dinoparku a odvíjejí se od věku a počtu vstupů. Základní vstupenka pro dospělé stojí sto třicet korun a u dětí do patnácti let osmdesát korun. Děti do tří let mají vstup volný a rodinné vstupné pro dvě děti a dva dospělé vyjde na tři sta padesát korun. Park je otevřený sedm dní v týdnu od devíti od rána do sedmi do večera.