Kutnou Horu rozezvučí Operní týden

Město stříbra navštíví hvězdy operní scény. Přijede i populární houslista Pavel Šporcl.

Nejlepší kulturní počin roku 2009? Podle čtenářů týdeníku Sedmička to byl mezinárodní festival Operní týden Kutná Hora. Rok se s rokem sešel a nyní je tu již jeho 14. ročník.

Ten nebude o nic chudší než ty předchozí. Do Kutné Hory přijedou taková jména jako Pavel Šporcl, Jana Sibera, Martina Kociánová nebo mladý italský tenorista Luciano Mastro.

Právě houslový virtuos Šporcl vystoupí na zahajovacím koncertě ve čtvrtek 17. června v Městském Tylově divadle. Doprovodí jej slovenská cimbálová kapela Romano Stilo.

„Tento koncertní program je mezi lidmi velice oblíbený. Spojuje se v něm vtip, hudební invence a virtuozita. Chtěli jsme jej zařadit už loni, ale nepovedlo se to. Proto jsme rádi, že to tentokrát vyšlo,“ říká organizátorka festivalu Karolina Hromádková.

Druhý festivalový večer v kostele sv. Jakuba bude patřit hudbě Antonia Vivaldiho a Wolfganga Amadea Mozarta.

Opravdová lahůdka pro milovníky opery se chystá na třetí koncert. „Vybrali jsme pro ně árie a scény ze světových oper, které zazní v podání vynikajících sólistů. Vedle domácí špičky vystoupí i Luciano Mastro z Itálie,“ láká návštěvníky Hromádková. Velkolepá událost vypukne ve středu 23. června na nádvoří Vlašského dvora. Tamtéž festival o dva dny později skončí čtvrtým koncertem.

PROGRAM OPERNÍHO TÝDNE

• ČTVRTEK 17. ČERVNA: Pavel Šporcl a Romano Stilo (Městské Tylovo divadlo, 20.00). Vystoupí houslista Pavel Šporcl a skupina
Romano Stilo.

• NEDĚLE 20. ČERVNA: A. Vivaldi - Gloria D dur, W. A. Mozart - mše C dur „Korunovační“ (kostel sv.
Jakuba, 20.00). Vystoupí Jihočeská komorní filharmonie, Pražský rozhlasový sbor a sólisté.

• STŘEDA 23. ČERVNA: Operní koncert - Ze světových arií (nádvoří Vlašského dvora, 20.00). Vystoupí sólisté s orchestrem opery Divadla J. K. Tyla v Plzni, dirigent František Drs.

• PÁTEK 25. ČERVNA: R. Leoncavallo - Komedianti/Pagliacci, P. Mascagni - Sedlák kavalír/Cavalleria rusticana (nádvoří Vlašského dvora, 20.30). Vystoupí soubor opery Divadla F. X. Šaldy v Liberci.